На Прикарпатті виявили поховання жертв комуністичного терору

16:33, 09.08.2019
На Прикарпатті виявили поховання жертв комуністичного терору

(Скріншот з відео ТСН)

У селі Більшівці Галицького району Івано-Франківської області під двометровим шаром будівельного сміття виявлено останки 16 жертв комуністичного терору.


Про це повідомив директор Івано-Франківського обласного комунального підприємства "Пам’ять" Василь Тимків, пише Укрінформ

 

«Комунальне підприємство "Пам'ять" в процесі пошукових робіт натрапило на поховання жертв комуністичного терору. Пошукові роботи тривали третій рік. Перевіряючи свідчення очевидців, яких уже немає в живих, неподалік від приміщення, яке використовували як фактичну в’язницю НКВС, у заростях та під двометровим шаром будівельного сміття, яке було стихійним ще за радянських часів, над урвищем виявлено залишки 16 людей”, - сказав Тимкін.

 

За його словами, серед закатованих половина - діти.

 

 

“З них майже половина - діти, орієнтовно віком 5-6 років. Є немовля, останки його знайдені на грудях матері. Одяг, можливо, був на цих людях, але ні взуття, ні металевих речей не було», - поінформував Тимків.

 

Він припускає, що це поховання періоду 1945-1946 років.

 

«Ми там виявили радянську трикопійчану монету 1946 року, тому припускаю, що поховання належать до 1945-1946 років. Остаточно говорити, що у жертв немає кульових поранень, не можна. Це мають встановити судмедексперти, після чого будуть зроблені загальні висновки», - зазначив Тимків.

 

Він зауважив, що у будівлі «умовної в’язниці», де тепер діє музична школа, були кабінети офіцерів КДБ, а у підвальних приміщеннях утримували людей, яких водили на допити і які чекали своєї висилки і депортації.

 

«В ту умовну в’язницю було заборонено навіть носити передачі в’язням. Холод, сирість, побиття та інфекційні захворювання - так утримували людей», - додав Тимків.


За його словами, пошукові роботи тривають в рамках обласної програми «Пошук жертв війн та політичних репресій». Її мета - вивчити епіцентри терору, пов’язані з райцентрами області, де збереглись будівлі, в яких раніше знаходились каральні органи. Тимків зазначив, що завдання КП «Пам’ять» - зібрати максимально інформацію про ймовірні місця поховання жертв НКВС.

 

Наразі розкопки у Більшівцях завершуються і після них розпочнеться підготовка до перепоховання жертв комуністичного терору.