Силовики затримали експрезидента Киргизстану (ВІДЕО)

10:52, 09.08.2019
Силовики затримали експрезидента Киргизстану (ВІДЕО)

Екс-президента Киргизії Алмазбека Атамбаєва помістили в слідчий ізолятор спецслужби.

 

Під арештом він пробуде до 26 серпня, повідомив його адвокат Сергій Слесарєв.

 

"У результаті виїзного засідання судді Першотравневого районного суду Бішкека, який був викликаний в Держкомітет нацбезпеки (ДКНБ), суд ухвалив рішення заарештувати Атамбаєва на час слідства, до 26 серпня", - повідомив Слесарєв 

 

За його словами Атамбаєва звинувачують в незаконному звільненні у 2013 році кримінального авторитета Азіза Батукаєва. Захист Атамбаєва має намір домагатися його звільнення через міжнародні суди.

 

Атамбаєв пішов з поста президента Киргизстану в грудні 2017 року. Новим главою держави обрали Асілбека Жеенбекова, у якого виник конфлікт з попередником. На тлі цієї сварки Атамбаєв позбувся статусу екс-президента і недоторканності.

 


Як повідомляла УМ, спецназ Киргизстану двічі штурмував резиденцію Атамбаєва. Його прихильники змогли відтіснити силовиків і взяли в заручники шістьох оперативників.
 
 
Під час зіткнень постраждали 52 людини, один спецназівець помер. За версією спецслужб, причиною смерті міг бути постріл зі снайперської гвинтівки.
 
 
Силовики залишили Кой-Таш близько 3:30 ночі в четвер, 8 серпня. Затримати екс-президента не вдалося.
 
 
Нинішній президент Киргизстану Сооронбай Жеенбеков заявив, що Атамбаєв порушив конституцію, вчинивши збройний опір силовикам.
 
 
8 серпня по обіді прихильники Атамбаєва звільнили заручників в обмін на відновлення владою електропостачання та зв'язку в селі. Бійців спецназу вивезли з резиденції представники держкомітету нацбезпеки Киргизстану.
 

 

 

Атамбаєв керував Киргизстаном з 2011 по 2017 рік і став першим президентом, який добровільно залишив посаду після першого терміну.

 

27 червня 2019 року парламент Киргизстану проголосував за позбавлення Атамбаєва недоторканності і статусу екс-президента, що дозволило залучити його до кримінальної відповідальності.

 

Атамбаєва підозрюють у корупції під час реконструкції ТЕЦ Бішкека і незаконному звільненні "злодія в законі" Азіза Батукаєва. Крім того, за даними журналістів, екс-президент приховав у декларації свої земельні ділянки.

 

Атамбаєв вважає, що піддається політичному переслідуванню, а всі звинувачення на свою адресу називає "нісенітницею".