Польща застерігає країни Євросоюзу від зближення з Росією

12:15, 09.08.2019
Польща застерігає країни Євросоюзу від зближення з Росією

Польща хоче переконатися в тому, що нова Європейська комісія продовжить суворий курс щодо Росії і стурбована тим, що деякі країни Євросоюзу стають усе лояльнішими до свого східного сусіда, навіть коли Кремль розправляється з інакомислячими у себе в країні.

 

Про це заявив заступник міністра закордонних справ Польщі Марцин Пржидач, передає РБК-Україна з посиланням на Reuters.

 

"Здається, що деякі європейські лідери не усвідомлюють, що їхню активність можна інтерпретувати як прагнення до потепління відносин, і якщо вони дійсно проводять таку політику, то це помилка", - сказав заступник голови польського МЗС.

 

Він додав, що потепління відносин із Росією може сигналізувати Кремлю, що російська політика ескалації, зокрема, анексія українського Криму в 2014 році залишиться безкарною, і це створить небезпечний прецедент.

 

Пржидач вважає, що новому керівництву Євросоюзу слід дослухатися до заклопотаності країн Центральної і Східної Європи та держав Балтії, з урахуванням їх близькості до Росії і досвіду відносин із Москвою.

 

Указ російського президента Володимира Путіна про прискорене видання паспортів РФ жителям підконтрольних бойовикам районів Донбасу, зі слів дипломата, є ще одним прикладом російської агресії проти України.

 

Польща розраховує на чітку європейську позицію Брюсселя щодо цих останніх дій Росії.

 

Як повідомляла УМ, 24 квітня президент Росії Володимир Путін підписав указ про спрощене отримання паспортів Росії жителями окупованих територій Луганської та Донецької областей України.

 
Глава МЗС України Павло Клімкін закликав українців в ОРДЛО не приймати паспорти Росії, а секретар РНБО Олександр Турчинов заявив, що Путін паспортами для ОРДЛО створює привід застосувати армію проти України.
 

 

Посол, постійний представник України при Раді Європи Дмитро Кулеба зазначив, що рішення Росії про видачу паспортів українським громадянам  свідчить про бажання подальшої ескалації конфлікту.
 
 
У Радбезі ООН паспортизацію ОРДЛО Росією назвали підривом суверенітету України, а спецпредставник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер заявив, що рішення Росії спростити процес отримання громадянства для жителів неподкотрольних районів Донбасу підриває спроби імплементації Мінських домовленостей.
 
 
Європарламент також засудив указ Путіна про паспорти для окупованого Донбасу.
 
 
Врешті Путін заявив, що в Москві думають над тим, щоб надавати громадянство Росії у спрощеному порядку не тільки жителям ОРДЛО, але і всім українцям.
 
 
 
 
При цьому постійний представник України при ООН Володимир Єльченко назвав намір Путіна роздати паспорти Росії всім українцям "божевільним дійством за Орвелом".