Путін у розмові з Зеленським вимагав особливого статусу для окупованих територій Донбасу

14:35, 07.08.2019
Путін у розмові з Зеленським вимагав особливого статусу для окупованих територій Донбасу

Президенти України і Росії під час телефонної розмови 7 серпня говорили про важливість неухильного дотримання "хлібного перемир'я" і про розведення сил і засобів від лінії розмежування на Донбасі.

 

Про це повідомляє Українська Правда.

 

Повідомлення прес-служби Володимира Путіна: "Президент Росії підкреслив, що для деескалації конфлікту необхідно, перш за все, виключити подальші обстріли українськими військами населених пунктів Донбасу, що призводять до жертв серед мирного населення".

 

"Підтверджена також виняткова важливість послідовної реалізації Мінських домовленостей, включаючи юридичні аспекти надання ДНР і ЛНР особливого статусу. У цьому контексті наголошено на необхідності конструктивного діалогу між сторонами, в тому числі в рамках мінської Контактної групи".

 

Володимир Зеленський підкреслив, що захищатиме права всіх українців, незалежно від того, де вони знаходяться, і для цього немає необхідності вносити зміни до Конституції України", — йдеться у повідомленні прес-служби глави держави.

 

Також президенти обговорили можливу зустріч у "нормандському форматі", обмін полоненими та важливість дотримання режиму припинення вогню.

 

Розмова відбулася за ініціативою української сторони.

 

Зазначимо, що Мінські угоди передбачають внесення змін до Конституції України для надання особливого статусу окремим районам Донецької і Луганської областей.

 

Раніше президент України Володимир Зеленський заявив, що подзвонив Путіну після смерті 4 українських військових на Донбасі і попросив президента РФ вплинути на бойовиків, щоб вони припинили вбивати українців. Повідомлення на сайті Кремля традиційно відрізняється від заяви Зеленського. У ньому, як і в усіх попередніх подібних публікаціях, цитують Путіна про те, що нібито українські військові обстрілюють населені пункти на Донбасі і про те, що так званим "ДНР" і "ЛНР" необхідно надати особливий статус.

 

Як повідомляла УМ,  6 серпня на фронті, поблизу Павлополя, загинули чотири українські військовослужбовці.

 

Президент України Володимир Зеленський вранці 7 липня подзвонив президенту Росії Володимиру Путіну стосовно загибелі українських військових.

 

Міністр інфраструктури України Володимир Омелян відреагував на вбивство 4 українських морпіхів на Донбасі та звернувся з цього приводу із жорстким посланням до президента Володимира ЗеленськогоПрезидент України Володимир Зеденський закликав лідерів країн-учасниць Нормандського переговорного формату – Еммануеля Макрона, Ангелу Меркель та Володимира Путіна – якомога швидше зібратися для відновлення перемовин.