Екс-командир київського «Беркуту» Кусюк брав участь у розгоні протестувальників у Москві

08:09, 04.08.2019
Екс-командир київського «Беркуту» Кусюк брав участь у розгоні протестувальників у Москві

Колишній командир київського "Беркута" Сергій Кусюк у суботу брав участь у розгоні акції в центрі Москви.

 

Відео участі Кусюка у діях російських силовиків розмістив на своїй сторінці у facebook журналіст Ілля Азар.

 

У Москві тривають масові виступи з вимогою зареєструвати незалежних кандидатів на виборах у Мосміськдуму. 3 серпня акцію провели у форматі прогулянки по Бульварному кільцю. 

 

 

 

Поліція і правозахисні активісти навели різні дані про затриманих під час розгону.

 

"У неузгодженій акції в центрі Москви взяли участь близько 1500 осіб. За різні порушення затримано близько 600 осіб", – заявила прес-служба головного управління Міністерства внутрішніх справ Росії в Москві.

 

Тим часом, за даними російського незалежного правозахисного медіапроєкту "ОВД-Інфо" затриманих понад 800.

 

 

Серед затриманих – і відома діячка Любов Соболь, юристка Фонду боротьби з корупцією російського опозиційного діяча Олексія Навального, одна з небагатьох відомих лідерів протестів, які залишалися на свободі після ще більш масових затримань тиждень тому.

 

 

За повідомленням телеґрам-каналу "Апологія протесту", проекту російської правозахисної групи "Агора", з посиланням на адвоката діячки, її оштрафували на 300 тисяч рублів (118 тисяч гривень) за статтею про повторне порушення правил проведення акції.

 

Так само ще без участі в акції затримали опозиціонера Костянтина Янкаускаса – просто на виході зі спецприймальника поліції, де він якраз відбув вісім діб арешту за звинуваченням в організації попередньої неузгодженої акції в Москві, що відбулася 27 липня. Як повідомила його дружина, його залишають під вартою до 5 серпня, звинувачуючи тепер уже в заклику на ще одну з попередніх неузгоджених акцій опозиції в Москві, 14 липня.

 

Нинішня акція, названа "Прогулянки по бульварах", частинах Бульварного кільця в центрі Москви, не була погоджена місцевою владою. Ініціатори акції закликали своїх прихильників пройти Бульварним кільцем без плакатів і без гасел із вимогою зареєструвати незалежних кандидатів на виборах до Московської міської думи. Влада Москви пообіцяла вжити "всіх необхідних заходів" для "підтримання громадського порядку".

 

 

Читайте також: Поліція у Москві жорстоко розігнала мирну акцію опозиції: затримали майже 1400 осіб.