Сьогодні відзначають Міжнародний день Голокосту ромів

12:57, 02.08.2019
Сьогодні відзначають Міжнародний день Голокосту ромів

В Україні Міжнародний день Голокосту ромів відзначають згідно з Постановою Верховної Ради України від 8 жовтня 2004 року. Саме 2 серпня 1944 нацисти в концтаборі Аушвіц-Біркенау (Освенцим) влаштували «Циганську ніч», знищивши понад 20 000 циган. Остаточна кількість загиблих під час репресій не встановлена. Про це повідомляє Lenta.ua

 

Всього за роки Другої світової війни нацисти, здійснюючи расистську політику етноциду, вивезли з окупованих країн і замучили в концтаборах близько 500 000 циган.

 

У геноциду циган немає єдиного загальноприйнятого термінологічного позначення. «Параімос» (або Пораймос) - термін, запропонований циганським активістом Янко Хенкоком (Ian Hancock). Оскільки одне із значень слова - «наруга, згвалтування», в якому воно вживається дуже часто, то серед циганських активістів і циганологів йде суперечка про етичність використання даного терміну. 

 

24 жовтня 2012 року в Берліні було відкрито меморіал циганам, які стали жертвами геноциду в нацистській Німеччині.

 

 

Перший Всесвітній конгрес ромів відбувся у Лондоні 8 квітня 1971-го. Зібрав представників 30 країн.  На конгресі створили Міжнародний союз ромів і прийняли національні символи: прапор і гімн. Це дозволило ромам світу визнати себе єдиною вільною нацією. Наразі їхня організація об'єднує ромські громади 42 країн світу.

 

Відтоді щорічно 8 квітня відзначають Міжнародний день ромів.