Піти не можна залишитися. ЗМІ забирають зі стрічок новину про звільнення Богдана

11:58, 02.08.2019
Піти не можна залишитися. ЗМІ забирають зі стрічок новину про звільнення Богдана

Агентство "Інтерфакс-Україна" приносить вибачення читачам щодо інформації про звільнення глави Офісу президента Андрія Богдана, яку тепер анулювало.

 

"Новина "Богдан написав заяву про відставку з посади глави Офісу президента - джерело" від 19:44 01.08.2019 анулюється", - пише Interfax.

 

При цьому, агентство ніяк не коментує була вищевказана новина Фейком чи  достовірною.

 

Зазначалося, що  Богдан написав заяву про звільнення з обійманої посади за власним бажанням,  Звільненню передувала петиція з вимогою звільнити Богдана , яка 27 липня набрала на сайті президента необхідні 25 тисяч голосів.

 

 

Навіщо  це було зроблено і чи це спеціально розроблена Банковою дезінформація., спробувала з'ясувати Lenta.ua.

 

Сама історія з «звільненням» виглядає як спочатку добре спланована провокація. Колеги досі намагаються з'ясувати, хто ж перший дав цю новину. Але якщо не акцентувати уваги на цьому, то «інсайд» про звільнення був мало не одночасно злитий ряду великих топових українських ЗМІ. Більш того, для посилення «правдивості» новини співробітники ВП прикріпили до неї ще й фото нібито заяви Богдана. Але тут потрібно відзначити, що колеги, на хвилі сенсаційності новини, на початку не звернули уваги на дивний зміст заяви, яке звучало так: «Прошу звільнити мене із займаної посади за власним бажанням з моменту бажання». До Богдана, звичайно, можна пред'явити безліч претензій, але вже точно не те, що він не вміє правильно писати офіційні документи.

 

Ну а далі почалася хвиля коментарів від представників Офісу Президента і партії «Слуга Народу» про те, що Богдан у відставку не йде. Завершальною жирною крапкою став пост глави ОП в facebook з матірним випадом у бік голови Києва Віталія Кличка.

 

Але після цього фейкогейта залишилося лише одне питання: навіщо все це було потрібно Банковій і Офісу Президента?

 

Версія перша. Провчити ЗМІ. Як би це не звучало дивно, але ця версія дуже правдоподібна. Як повідомляють наші співрозмовники на Банковій саме Богдан «керував» виконанням історії про своє звільнення, він давав завдання співробітникам офісу якого ЗМІ і коли давати цю інформацію. Дуже показово, що купилися на неї і першими поставили новина переважно ті ЗМІ, які дуже критичні до Банкової і до яких на Банковій є питання.

 

Тепер же, після події рівень довіри до ЗМІ з боку звичайного споживача серйозно впаде. Ніхто не буде розбиратися - спеціальна чи це була дискредитація або ж журналісти самі помилилися, все побачили результат, а але виглядає так: ЗМІ масово дали фейк, який потім офіційно спростував Офіс Зеленського. Кому після такого будуть вірити? Від кого інформації довіряти?

 

До цієї версії варто додати і один штрих до самого Богдану. Він вважає себе вкрай сильним, багаторічним медійником, який вкрай зневажливо ставиться до ЗМІ і українським журналістам.

 

Другу версію нам озвучили на Банковій. На думку автора до неї є багато питань, але тим не менше.

 

Полягає вона в наступному: мовляв перевірка реакції в ЗМІ, в політичному середовищі і серед однопартійців. За короткий період перебування на посаді діючий голова офісу президента Зеленського нажив собі величезну кількість ворогів і викликає вкрай негативну реакцію у багатьох: журналістів, політиків, бізнесменів, майже всіх іноземних представництв. Його вкрай негативно сприймають навіть в команді самого президента, вважаючи, що він занадто авторитарний і перебирає на себе функції, властиві виключно голові держави, а не його секретарю. І ось, мовляв, для Богдана було важливо подивитися реакцію на те, хто і як відреагував на його відставку, щоб розуміти як діяти далі.

 

Можливо, вже скоро ми побачимо розв'язку цієї історії і зрозуміємо, навіщо вона була потрібна. Але вже зараз стало зрозуміло, такими «жартами» Богдан і Банкова хоч і дискредитують журналістів, а й копають собі яму. Вони повністю нівелюють довіру до офісу президента, змушують його сприймати не як один з гвинтиків системи державного управління, а як солянку з артистів «ліги сміху» і, головне, вони налаштовують проти себе тих самих представників ЗМІ. Які хоч і здаються зараз посміховиськом, але які все одно, поки ще, залишаються важливим суспільним чинником. Фактором, завдяки якому не втримався при владі Віктор Янукович, фактором, який не дав можливості переобратися на другий термін Петру Порошенко.

 

Як повідомляла УМ, голова партії "Слуга народу" Дмитро Разумков стверджує, що йому нічого не відомо про нібито відставку Андрія Богдана з посади голови Офісу президента України (ОПУ)