В УкраЇни може не бути газового транзиту з РосіЇ з 2020 року

13:19, 29.07.2019
В УкраЇни може не бути газового транзиту з РосіЇ з 2020 року

Україна закачує максимальні обсяги газу в сховища, щоб підготуватися до найгіршого сценарію з транзитом. Про це повідомляють УкраЇнські Новини з посиланням на представника президента в Кабміні Андрія Геруса в інтерв'ю РБК-Україна, опублікованому в понеділок, 29 липня.


"Якщо ти готовий до найгіршого сценарію, то він, швидше за все, не відбудеться", - вважає він.

 

За словами Геруса, Україна готується, щоб мати максимально повні газосховища і за рахунок цього ресурсу проходити зиму без транзиту.

 

"Є інтерес європейських компаній за своп-угоди, тобто вони зараз закачують газ в українські газосховища, умовно його продають і через рік викуповують назад. Приватні трейдери також закачують газ в ПГС для того, щоб його продавати взимку", - зазначив він.

 

Герус нагадав, що Газпром готовий відновити переговори після виборів, коли буде новий уряд. "Я думаю, що зараз воно вже очевидно зрозуміло, тому найближчим часом будуть відновлені переговори з Росією з питань транзиту і закупівель газу, тому що у нас є рішення Стокгольмського арбітражу, згідно з яким 5 млрд кубометрів газу має бути закуплено за ціною хаба без жодних плюсів", - зазначив Герус.

 

Раніше Президент Володимир Зеленський заявляв, що переговори щодо транзиту газу треба провести у вересні, що раніше запропонувала російська сторона.

 

Як повідомляла УМ, відсутній наразі дозвіл Данії на прокладення у її територіальних водах газопроводу “Північний потік-2” є тим фактором, що ставить під загрозу вчасний запуск трубопроводу.