У Львові вшанують пам'ять жертв Скнилівської трагедії

09:09, 27.07.2019
У Львові вшанують пам'ять жертв Скнилівської трагедії

17 років тому на військовому летовищі "Скнилів" під час авіашоу просто на голови людей упав літак. 75 осіб загинули на місці, ще двоє померли в лікарні.

 

Ще понад 500 людей були визнані судом постраждалими. Зазвичай про них згадують за кілька днів до чергової річниці трагедії. А в період між сумними датами жертви і потерпілі Скнилова змушені боротися зі своєю бідою і болем самі... 

 

Цього року до роковин родичам загиблих у Скнилівській авіакатастрофі також  виплатять матеріальну допомогу. 

 

“До 17-ї річниці авіакатастрофи, яка сталась на військовому летовищі "Скнилів" 27 липня 2002 року, з бюджету міста сім’ям загиблих виплатять матеріальну допомогу. По 2 тис. грн. отримають 58 осіб. Загальна сума виплат складе 116 тис. грн”,- зазначено у повідомленні міської ради. 

 

 

Сьогодні у Львові о 9.30 буде відправлена Божественна Архиєрейська Літургія та парастас. Богослужіння очолить архиєпископ і митрополит Львівський Ігор Возьняк.

 

Об 11.30 учасники спільної молитви зберуться біля пам’ятного знака на летовищі – місця зaгибeлі, опісля відбудеться заупокійна панахида.

 

Участь у молитві візьмуть члени громадської організації "Скнилівська трaгедія", рідні та близькі зaгиблих.

 

 

 

На аеродромі на момент катастрофи перебувало близько 10 тисяч осіб. Фігури вищого пілотажу виконували досвідчені пілоти першого класу полковник Володимир Топонар і другий пілот полковник Юрій Єгоров. Обидва пілоти встигли катапультувалися й зазнали лише незначних травм.

 

Розслідуванням авіакатастрофи займалася Генеральна прокуратура України і спеціальна комісія Міністерства Оборони України. До відповідальності за трагедію було безпосередньо притягнено 10 осіб, з яких 5 були виправдані.

 

Осіб, причетних до авіашоу, та льотчиків було визнано винними у скоєнні аварії через недбалість та невиконання плану польоту. Ніхто зі звинувачених власної вини в трагедії не визнав.

 

Результатами розслідувань залишились незадоволеними постраждалі в трагедії, адже винуватці не були покарані належним чином, неналежною була й компенсація.