ГПУ підготувала підозри суддям Окружного адмінсуду Києва

15:09, 26.07.2019
ГПУ підготувала підозри суддям Окружного адмінсуду Києва

Прокуратура підготувала повідомлення про підозру для керівництва і чотирьох суддів Окружного адміністративного суду Києва за фактами втручання в діяльність Вищої кваліфікаційної комісії суддів.


Про це заявив керівник Управління спеціальних розслідувань Генпрокуратури Сергій Горбатюк під час брифінгу, пише Громадське

 

"Підготовлено проєкт повідомлення про підозру стосовно керівництва і чотирьох суддів Окружного адміністративного суду саме за фактами втручання в діяльність Вищої кваліфікаційної комісії суддів і організації прийняття завідомо неправосудних рішень", — сказав Горбатюк.

 

Усі проєкти повідомлень про підозру зараз направлені до керівництва ГПУ для погодження.

 

За версією слідства, судді ухвалювали в ручному режимі рішення про звільнення певних членів ВККС і призначення інших членів попри те, що начебто оголошували якісь конкурси на ці посади. Також зафіксовано багато інших ознак втручання інших органів державної влади в роботу суддів. Цим фактам ще нададуть правову оцінку.

 

"Той організований системний тиск на ухвалення рішень судами, вплив інших органів, не має нічого спільного з правосуддям. І на це обов’язково має бути негайна реакція. Якщо коротко, вплив був і на ухвалення рішень Конституційним судом, Вищою кваліфікаційною комісією суддів та Вищою радою правосуддя, вплив на міністерства та відомства, Державне бюро розслідувань", — зазначив Горбатюк.

 

За версією слідства, пише Українська правда,  голова Окружного адмінсуду Павло Вовк хотів уникнути кваліфікаіцного оцінювання і для цього "почав створювати штучні перешкоди у діяльності окремих членів ВККС".

 

Для цього Вовк нібито організував подання позовів до свого суду. Предметом позовів було визнання відсутності у членів комісії повноважень.

 

Також Вовк нібито планував перезавантаження комісії, виключення непідконтрольних та введеня лояльних членів.

 

До плану Вовка були залучені окремі судді ОАСК та Державне бюро розслідувань, яке нібито мало тиснути на ВККС.

 

Дані про втручання керівництва ОАСК у роботу суду та інших органів влади були встановлені під час розслідування справи про незаконні рішення суду у часи Майдану.

 

 

Також Національне антикорупційне бюро оприлюднило записи розмов нібито суддів Окружного адміністративного суду Києва, які фігурують у справі про втручання суду в роботу інших органів влади.

 

За твердженнями НАБУ, записані розмови відбувались між суддями ОАСК та іншими особами, ймовірно причетними до злочину. Національне антикорупційне бюро оприлюднило записи розмов нібито суддів Окружного адміністративного суду Києва, які фігурують у справі про втручання суду в роботу інших органів влади.

 

 

 

На записах фігурують, зокрема, голова суду Павло Вовк, судді Євген Аблов, Богдан Санін, Ігор Погрібніченко, Олексій Огурцов, члени Вищої кваліфікаційної комісії суддів Сергій Остапець та Микола Сірош, адвокат Олександр Кротюк, помічниця нардепа Сергія Ківалова Антоніна Славицька.

 

Вони обговорють подання позовів до Окружного адмінсуду задля зупинення повноважень членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів, пошук осіб, від імені яких будуть подаватись позови.

 

 

Також у розмовах йдеться про зміну складу ВККС і введення до складу комісії лояльних осіб.

 

 

Розмови також стосуються кваліфікаційного оцінювання, на яке кілька разів не з'являлись судді ОАСК, та можливість уникнути оцінювання нібито через хворобу.

 

Як повідомляла УМ, Національне антикорупційне бюро України спільно з Управлінням спецрозслідувань Генпрокуратури проводять обшуки в Окружному адміністративному суді столиці.