Зеленський помилував політв’язня Кремля Сергія Литвинова, що сидів в Україні

19:09, 12.07.2019
Зеленський помилував політв’язня Кремля Сергія Литвинова, що сидів в Україні

Сергій Ливтвинов (фото: Марія Томак)

Президент Володимир Зеленський видав указ про помилування політв’язня Кремля Сергія Литвинова, якого Росія передала Україні для відбування покарання.
 
Про це повідомив заступник міністра юстиції Сергій Петухов у Facebook.
 
За його словами, на виконання указу президента від 11 липня він "підписав наказ про негайне звільнення Сергія Литвинова з Диканівської виправної колонії (Харків)".
 
Петухов розповів, що фізичне звільнення Литвинова відбудеться найближчим часом, коли документи прибудуть в колонію.
 

Як відомо, українця Сергія Литвинова заарештували в Росії ще 2014 року за надуманими звинуваченнями у вбивствах 38 фіктивних осіб у Луганській області, які він нібито вчинив, воюючи в лавах добробата "Дніпро-1". Однак пізніше ці звинувачення зняли - перед Литвиновим письмово вибачилася генпрокуратура Росії. Однак це не завадило росіянам відправити його за грати нібито за розбій на 8,6 років.
 
За словами Сергія Литвинова, його затримали в лікарні Ростова, куди він приїхав лікувати абсцес.
 
Після п'яти років, проведених в колоніях Ростова та Магадана, Литвинов опинився у Диканівській колонії №12 у Харкові.
 
Згідно з ухвалою Біловодського райсуду Луганської області, Литвинова перевели відбувати покарання з Росії в Україну за клопотанням Мін'юсту України.
 
Як пояснює координаторка "Медійної ініціативи за права людини" Марія Томак, той факт, що Литвинов в Україні, не означає автоматичного його звільнення.
 
За словами Томак, Литвинова звільнять, але Росія більше не передаватиме Україні політв’язнів за тією ж процедурою.
 
Як відомо, 11 липня Зеленський вперше провів телефонні переговори з Путіним. Офіційні відомства країн повідомили, що сторони обговорили звільнення полонених військових моряків та інших українських громадян на території Росії, продовження переговорів у Нормандському форматі.