Зеленський дозволив ЄС і НАТО проводити навчання в Чорнобилі

08:55, 11.07.2019
Зеленський дозволив ЄС і НАТО проводити навчання в Чорнобилі

(фото: facebook.com / Володимир Зеленський)

Україна розробить стратегію розвитку Чорнобильської зони як туристичного об'єкта, а також планує надати ЄС та НАТО можливість проводити там навчально-тренувальні заходи щодо попередження та ліквідації аварій.
 
Про це йдеться в повідомленні прес-служби президента.
 
Зокрема, Володимир Зеленський підписав указ "Про деякі питання розвитку територій, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи".
 
"Документ передбачає, зокрема, розробку і прийняття Стратегії розвитку Чорнобильської зони як туристичного об'єкта ... Крім того, Україна планує надати можливість проводити в Чорнобильській зоні навчально-тренувальні заходи щодо попередження та ліквідації аварій для партнерів з країн ЄС і НАТО", - сказано в ньому.
 
Указ зобов'язує чиновників і правоохоронні органи узгоджувати відвідування Чорнобильської зони через електронний кабінет.
 
"На жаль, до цього часу зона відчуження є ще й символом корупції в Україні. Це - хабарі, які силовики збирають з туристів, і нелегальний вивіз металобрухту і використання природних ресурсів. Все це дуже скоро припинимо. Давайте нарешті перестанемо відлякувати туристів і перетворимо зону відчуження на науковий і майбутній туристичний магніт", - сказав Зеленський.
 
Відповідно до указу, будуть прокладені нові туристичні маршрути, у тому числі по воді, і побудовані нові КПП, а наявні - відновлені і модернізовані.
 
"Будуть скасовані необґрунтовані обмеження і заборони, наприклад, на відеозйомку. Також Україна буде популяризувати туристичний Чорнобиль на міжнародних заходах, у яких братиме участь", - йдеться в повідомленні.
 
Зазначається, що в Чорнобильській зоні покращиться мобільний зв'язок.
 
"Указ стане початком перетворення зони відчуження на одну з точок зростання нової України. Перш за все, ми створимо "зелений коридор" для туристів і приберемо передумови для корупції... Ми повинні дати цій території України нове життя. До цього часу Чорнобиль був негативною частиною бренду Україна. Настав час це змінити. Чорнобиль - це унікальне місце на планеті, де природа відроджується після світової техногенної катастрофи, де є справжнє "місто-привид". Ми повинні показати це місце світу: вченим, екологам, історикам, туристам", - сказав Зеленський.