Віцепрем’єрку з євроінтеграції Іванну Климпуш-Цинцадзе не пустили на саміт Україна-ЄС

10:35, 09.07.2019
Віцепрем’єрку з євроінтеграції Іванну Климпуш-Цинцадзе не пустили на саміт Україна-ЄС

(фото: facebook.com/UA.EU.NATO)

Віцепрем’єрку з європейської та євроатлантичної інтеграції Іванну Климпуш-Цинцадзе не пустили на саміт Україна-ЄС, який проходив у понеділок в Києві.
 
Її не подали до переліку учасників зустрічі попри те, що саме вона відповідає за цю тематику, і Євросоюз очікував її участі.
 
Сама Іванна Климпуш-Цинцадзе звинуватила прем’єра ВолодимираГройсмана в тому, що він викреслив її з-поміж учасників зустрічі.
 
Гройсман, у свою чергу, звинуватив віцепрем’єрку в намірах влаштувати "політичний скандал".
 
За даними джерел "Європейської правди", спершу розглядалася можливість участі Климпуш-Цинцадзе в саміті. Але коли віцепрем’єрка прийшла до Маріїнського палацу, їй відмовили у вході.
 
Міжурядові договори на зустрічі підписував перший віцепрем’єр і міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів.
 
Водночас Іванна Климпуш-Цинцадзе звинуватила прем’єра Гройсмана в тому, що він викреслив її з-поміж учасників зустрічі.
 
"Прем’єр ухвалив рішення виключити мене з делегації, бо в попередніх списках я була, а команда нового президента стала заручником тих інтриг, які веде очільник уряду", - заявила журналістам Климпуш-Цинцадзе.
 
Очільниці урядового офісу з питань європейської та євроатлантичної інтеграції на саміті також не було.
 
"Там відсутні ті представники уряду, хто опікувався тематикою євроінтеграції та знається на питаннях, які там обговорюються", - додала Климпуш-Цинцадзе.
 
У свою чергу прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що віце-прем'єрка з євроінтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе хотіла влаштувати політичний скандал, "автором" якого він вважає п'ятого президента України, лідера партії "Європейська солідарність" Петра Порошенка.
 
"Те, що сталося, на мій погляд, має лише одну причину. Замість того, щоб передзвонити мені і сказати, що є якась технічна проблема, когось не пускають. Я вжив би заходів, щоб врегулювати цю проблему, якщо б я про неї знав. Замість цього віце-прем'єр-міністр йде і влаштовує скандал прямо на вході в Маріїнський палац.
 
Як тільки вона влаштовує скандал, поруч випадково опиняються дві камери - "5 каналу" і каналу "Прямий", - сказав Гройсман в ефірі програми "Свобода слова" на телеканалі ICTV, передає "Інтерфакс-Україна".
 
"Мене це наводить на думки, що було бажання не взяти участь в роботі саміту, а було бажання влаштувати політичний скандал. Що і сталося. Автора цього скандалу я знаю. Це Петро Олексійович Порошенко, на превеликий жаль. Я з подібними кроками вже зустрічався. І всі 2,5 року на посаді прем'єр-міністра час від часу такі підкилимні, брудні, дрібні інтриги спрямовувались на мою адресу", - звинуватив Гройсман попереднього президента.
 
За його словами, він дізнався про ситуацію з недопуском Климпуш-Цинцадзе на саміт Україна-ЄС з інтернету.
 
Він також зазначив, що цей саміт - президентського рівня, і склад делегації формує Офіс президента України.
 
"Очевидно, що поряд з іншими віце-прем'єрами могла бути і Іванна Климпуш-Цинцадзе. Але сталося те, що сталося", - заявив він.
 
Раніше Іванна Климпуш-Цинцадзе застерігла команду "Зе" від загравання з ворогом.