Посол Британії в США порівняв Трампа з «радіоактивною небезпекою»

12:11, 08.07.2019
Посол Великої Британії у США Кім Даррок у дипломатичному листуванні описав президента Сполучених Штатів Дональда Трампа як "радіоактивну небезпеку", а його адміністрацію назвав дипломатично "незграбною і невмілою", через що, на його думку, була загроза нашкодити двостороннім відносинам країн у делікатний для Британії момент.
 
Листування надрукувало видання The Mail on Sunday, воно охоплює період часу від 2017 року до поточного моменту. 
 
В опублікованих матеріалах описується хаос всередині адміністрації Трампа та занепокоєння майбутнім Атлантичних відносин, а також спроби з’ясувати, хто впливає на американського президента.
 
У замітках Даррок пише, що не вірить у спроможність адміністрації Трампа стати "менш дисфункціональною, менш непередбачуваною, менш розколотою, менш дипломатично незграбною і невмілою".
 
Також Даррок попереджає, що Трамп міг бути зобов'язаний "хитрим росіянам", а його економічна політика може зруйнувати всю світову торговельну систему. Крім того, він порівняв президента США з Термінатором в останніх сценах фільму, кажучи про здатність Трампа "виходити з вогню пошарпаним, але цілим".
 
Хто саме "злив" дипломатичне листування, невідомо, однак Міністерство закордонних справ Великої Британії своєю заявою, що послідувала за публікацією, опосередковано визнало наявність таких документів.
 
"Британська громадськість очікувала, що наші посли надаватимуть міністрам чесну, неприховану оцінку політики в їхній країні. Їхні погляди не обов'язково є поглядами міністрів або власне уряду. Але ми платимо їм за відвертість. Так само, як американський посланник тут надсилає додому своє бачення політики та особистостей Вестмінстеру", - йдеться у заяві.
 
Також наголошується, що буде проведено внутрішнє розслідування витоку.
 
Трамп на цю інформацію відреагував досить стримано.
 
Він зазначив, що посол Великої Британії у Вашингтоні "не дуже добре служить своїй країні".
 
"Ми також не фанатіємо від цього чоловіка і він не дуже добре служить Великій Британії, тому я можу це зрозуміти. Мені теж є що про нього сказати, та я не обтяжуватиму себе цим", - сказав президент США.
 
Сам Даррок від коментарів утримується. Дипломат служить вже 29 років, і вирішив багато чутливих міжнародних питань.
 
Нагадаємо, під час урочистої промови у День незалежності США Дональд Трамп бовкнув, що американська армія в XVIII столітті брала штурмом аеропорти. У твітері одразу відреагували на обмовку та почали вигадувати історії, як це було.