У Тбілісі на 10-й день протестів пройшов «Марш свободи» з вимогою відставки глави МВС (фото)

15:55, 30.06.2019
У Тбілісі на 10-й день протестів пройшов «Марш свободи» з вимогою відставки глави МВС (фото)

Масштабною ходою демонстранти вирішили відзначити десятий день протестів (фото: newsgeorgia.ge)

Кілька тисяч людей в суботу ввечері взяли участь в протестній ході "Марш свободи" в центрі Тбілісі, вимагаючи відставки міністра внутрішніх справ Грузії Георгія Гахарії.
 
Як повідомляють "Новости-Грузия", масштабною ходою демонстранти вирішили відзначити десятий день протестів.
 
До громадських активістів приєдналися партія "Європейська Грузія", а також опозиційне об'єднання "Сила в єдності", до якого входять заснований Міхеілом Саакашвілі "Єдиний національний рух" і ще десять партій.
 
Протестувальники несли прапори Грузії, України, Литви, Євросоюзу і США, різні банери із закликами до відставки Гахарії.
 
 
У багатьох в руках були плакати з закривавленим оком і написом "Іди" - так маніфестанти нагадують про жорстокий розгін першої акції в ніч на 21 червня, коли кілька людей втратили зір.
 
 
На деяких маніфестантах були білі футболки з написами червоним кольором "Гахарія, іди!".
 
 
Мітингувальники також розгорнули великий банер із закликом до Гахарії піти з посади.
 
 
Зазначимо, влада Грузії поступово виконує вимоги мітингувальників. Зокрема, з-під варти звільнили всіх затриманих на протестах 20-21 червня.
 
 
Також раніше були виконані вимоги про відставку голови парламенту Грузії Іраклія Кобахідзе і проведення наступних виборів до парламенту за пропорційною системою.
 
 
Як повідомляла "УМ", протести в Грузії почалися після того як до парламенту країни приїхав депутат з Росії Сергій Гаврилов. Гаврилов сидів у кріслі голови парламенту - це викликало обурення групи парламентаріїв, які зірвали засідання.

 

Члени парламентської опозиції з "Національного руху" і "Європейської Грузії" дали владі півгодини на те, щоб вивести із залу всіх російських депутатів.

 

Слідом за протестом опозиції своє обурення висловили й представники правлячої партії. Лідер партії Бідзіна Іванішвілі виступив з письмовою заявою, в якій назвав те, що відбувається "протокольною помилкою", яка "ні в якому разі не залишиться без належного реагування".

 

Згодом стало відомо, що голова парламенту Грузії Іраклій Кобахідзе йде у відставку через скандал з російським депутатом.

 

Скандал у парламенті спричинив масовий протест громадян. Люди протестували під парламентом Грузії з вигуками "Путін - х..ло".

 

Поліція Грузії застосувала сльозогінний газ і гумові кулі проти учасників акції протесту, яка проходила перед будівлею парламенту. 

 

Через сутички під парламентом Грузії постраждали 240 людей, двом лікарі видалили очі.

 

За наказом Путіна частина авіакомпаній Росії припинила продаж квитків до Грузії. Окрім того, у Росії заявили про погіршення якості вина з Грузії.

 

Натомість кінотеатри Грузії стали відмовлятися від фільмів російською мовою, а фанати грузинського футбольного клубу порівняли Росію зі свинею.