Путін у відповідь на прохання Зеленського про моряків перекрутив слова Хомчака

14:10, 29.06.2019
Путін у відповідь на прохання Зеленського про моряків перекрутив слова Хомчака

(кадр відео Кремля)

Президент Росії Володимир Путін заявив, що Росія "в робочому порядку" вирішить питання із захопленими в Азові українськими моряками.
 
"Ми спокійно в робочому режимі це питання вирішимо", - так російським ЗМІ прокоментував Путін звернення президента України Володимира Зеленського з проханням повернути моряків.
 
Путін заявив, що питання звільнення українських моряків і недавнє повернення Росії в ПАРЄ ніяк не пов'язані.
 
При цьому, говорячи про захоплення українських кораблів в Азові, Путін заявив, що нібито новий начальник Генштабу ЗСУ підтвердив, що "це була провокація, організована Порошенком в ході передвиборної кампанії".
 
"Це просто ні в які ворота не лізе, неподобство! Давайте ми з цього будемо виходити. Якщо так, то фактично українська сторона зізналася, що це була провокація з їхнього боку", - заявив Путін.
 
Також він додав, що в Росії "є питання стосовно деяких людей, які затримані в Україні".
 
"Тут крім моряків цих, вони просто виконували наказ, і все, тому ми віддаємо собі в цьому звіт", - сказав Путін.
 
Путін, як і зазвичай, повторив пропаганду, що українці "порушили російський закон", "тому треба спокійно, в робочому режимі з цим розібратися".
 
Зазначимо, начальник Генштабу ЗСУ Руслан Хомчак раніше сказав, що "звичайно, не треба було наражати моряків на загрозу". "Я не можу оцінювати Керченську операцію, я тоді не був [на посаді начальника Генштабу], - казав він. 
 
За його словами, під час захоплення українських моряків та суден російськими військовими "були провокації з російського боку". 
 
"Вони (росіяни - ред.) не збиралися виконувати норми морського права, гуманітарного права... Так, як повела себе Росія у Керченській протоці - класифікація від нашого керівництва (країни, - ред.) була, що це відкрита військова агресія і я з цим погоджуюсь", - зауважив він.
 
Він також розповів, що Україна більше не повторюватиме спроб пройти Керченську протоку.
 
Нагадаємо, раніше президент Володимир Зеленський звернувся до Путіна із закликом звільнити полонених українських моряків: "Я хочу звернутись до президента Росії. У нас у всех есть дети, верните детей родителям!"
 
Як відомо, 25 травня Міжнародний трибунал зобов’язав Росію звільнити українських моряків.
 
У Кремлі спочатку заявили, що Росія не збирається виконувати рішення трибуналу ООН щодо українських моряків. Однак 26 червня стало відомо, що Росія таки подала до Міжнародного трибуналу ООН з морського права звіт про виконання рішення щодо звільнення українських моряків і кораблів "за мить до дедлайну".
 
В українському МЗС отримали ноту від МЗС Росії із пропозицією щодо надання Україною письмових гарантій участі в продовженні кримінального переслідування українських моряків відповідно до законодавства Росії. Українські дипломати назвали таку пропозицію "цинічною".
 
Однак Зеленський розкритикував Клімкіна через відповідь на ноту Росії щодо звільнення моряків. За словами президента, Клімкін не говорив із ним про відповідь на ноту Росії щодо утримуваних Кремлем українських моряків.
 
Водночас міністр закордонних справ Павло Клімкін вважає, що його відомство мало повноваження без погоджень із президентом направляти відповідь на російську ноту.
 
Зауважимо, в МЗС України раніше заявляли, що мають план, як змусити Росію виконати рішення Міжнародного трибуналу з морського права щодо звільнення українських моряків та кораблів.