У Росії заявили, що її військові фахівці покинули Венесуелу

11:43, 27.06.2019
У Росії заявили, що її військові фахівці покинули Венесуелу

(Фото: twitter.com/FedericoBlackB)

Росія забирає своїх військових техніків із Венесуели.

 

Про це повідомляє Радіо Свобода з посиланням на російське посольство у Каракасі.

 

Російські фахівці перебували у Венесуелі останні три місяці, надаючи технічну допомогу за контрактами у військово-технічній сфері. Загалом Москва відправила до Венесуели близько 100 військових експертів. У посольстві наголосили, що мова йде не про "російську військову присутність, а лише про виконання робочих контрактів".

 

У березні до Каракаса прибули два літаки Міністерства оборони Росії – Іл-62 і один з найбільших транспортних літаків у світі Ан-124. Адміністрація президента США Дональда Трампа звинуватила Кремль у спробі втрутитися у внутрішні справи Венесуели, однак російське Міністерство закордонних справ заявило, що літаки перевозили тільки фахівців, які обслуговували контракти на продаж зброї.

 

Як інформує "Інтерфакс", Венесуела є найбільшим експлуатантом російського озброєння та військової техніки у латиноамериканському регіоні. Сума контрактів у сфері військово-технічного співробітництва між РФ та Венесуелою оцінювалась у 11 мільярдів доларів США. Венесуела, зокрема, придбала російські мобільні системи ППО середньої дальності ЗРК "Бук-М2" і великої дальності - "Антей-2500". Повідомлялося, що до Венесуели поставили 100 тисяч автоматів "Калашникова" нової модифікації АК-103. Крім того, Каракас придбав винищувачі, вертольоти, танки тощо. 

 

У січні лідер опозиції Венесуели Хуан Гуайдо оголосив себе тимчасовим президентом, звинувативши Ніколаса Мадуро в узурпації влади. Гуайдо підтримують США і понад 50 інших країн, тоді як Мадуро підтримує Росія і Китай.