У Керчі зникли захоплені Росією українські кораблі

16:54, 25.06.2019
У Керчі зникли захоплені Росією українські кораблі

(фото Крим.Реалії)

Захоплені ФСБ Росії в Керченскій протоці українські військові катери "Нікополь", "Бердянськ", та буксир "Яни Капу" зникли з акваторії стоянки судів  в Керчі.


Про це повідомляють "Крим.Реалії".

 

Журналісти видання виявили, що українські військові катери та буксир, що раніше знаходилися під маскувальною сіткою біля причалу військової частини російської берегової охорони, відсутні.

 

Водночас у прес-службі прикордонного управління ФСБ Росії повідомлень про переміщення захоплених українських кораблів немає.

 

Куди перемістили українські кораблі також наразі невідомо.

 

Раніше у Кремлі захоплені українські судна назвали "речовими доказами". Та згодом російські силовики перемістили їх у Керч.

 

Нагадаємо, 25 листопада Росія грубо порушила міжнародні норми судноплавства, вчинивши напад в Азові на українські судна. Москва цинічно заявляє, що обстріляла українців у так званих своїх "територальних" водах, хоча насправді судна України знаходились поза межами територіальних вод окупованого Крима. Тим більше, згідно з договором України та Росії від 2003 року Азовське море є вільним для судноплавства для обох країн.
 
 
Всіх 24 захоплених у полон українських моряків ФСБ заарештували і погрожують судити за законами Росії. 7 січня Україна подала до Європейського суду з прав людини позов проти Росії через захоплення українських моряків в Азові.
24 січня в ПАРЄ визнали військовополоненими захоплених в Азові українських моряків.
 
15 березня донька військовополоненого моряка Андрія Оприско Ольга Оприско на Радбезі ООН закликала стати на сторону захисту людяності та гідності, аби не втрачати те, що робить людей людьми.
 
13 квітня рідні військовополонених моряків вирушили до Москви для участі в судових засіданнях.
 
17 квітня суд Москви продовжив термін тримання під вартою 24 українським військовополоненим морякам.
 
Водночас Росія відмовилася брати участь в слуханнях трибуналу ООН зі звільнення українських моряків.
 
Міжнародний трибунал ООН з морського права наказав Росії звільнити 24 захоплених моряків та повернути три кораблі.