У Перемишлі українці провели ходу на честь вояків УНР

09:44, 24.06.2019
У Перемишлі українці провели ходу на честь вояків УНР

(Укрінформ)

У Перемишлі, що на південному сході Польщі, пройшла традиційна релігійна хода українців у пам’ять про вояків УНР, похованих у Пікуличах на околиці міста.

 

Захід відбувся без інцидентів, повідомляє Укрінформ.

 

“Було досить багато поліції, яка гарантувала безпеку учасникам процесії. Щоправда, були якісь молодики, які намагалися щось викрикувати, коли побачили людину в червоно-чорній вишиванці. Але поліція запобігла виникненню конфлікту”, - розповів голова Об’єднання українців у Польщі (ОУП) Петро Тима.

 

За його словами, у процесії взяли участь понад тисячу осіб, в основному – офіційні делегації та прості люди зі Львівської, Тернопільської та Івано-Франківської областей.

 

 

Тима також розповів, що напередодні у Перемишлі провели перформанс під назвою “Іншого не буде”. На площі у центрі міста був поставлений стіл і два крісла. В одному з них сидів голова ОУП, а в друге міг сісти будь-хто, аби поговорити про українсько-польські відносини.

 

Голова ОУП нагадав, що мер міста Войцєх Бакун хотів заборонити цей перформанс, однак після подачі активістами апеляції до самоврядного апеляційного колегіуму рішення мера було скасовано. Прихильники польських націоналістичних організацій хотіли зірвати захід, але поліція змогла гарантувати безпеку його організаторам та учасникам.

 

 

Як відомо, в Пікуличах під Перемишлем у 1918–1921 роках розташовувався табір для військовополонених Української Галицької армії (УГА), вояків армії Української Народної Республіки (УНР). Сотні з них через умови утримання, які називають нелюдськими, померли там. Потім на тому цвинтарі були поховані і воїни Української повстанської армії (УПА). 

 

 

У червні 2016 року агресивно налаштовані націоналісти, футбольні хулігани та представники організації “Всепольська молодь” напали на учасників ходи. Зокрема, порвали вишиванку на 60-річному чоловікові, кинули на землю одну з церковних хоругов. Відтоді захід відбувається під посиленою охороною поліції.