ГПУ передумала реформувати управління спецрозслідувань

19:32, 16.06.2019
ГПУ передумала реформувати управління спецрозслідувань

Генеральна прокуратура України планувала реорганізувати управління спецрозслідувань, яке займається справами Майдану, та згодом відмінила відповідне розпорядження, пише Громадське

 

Адвокатська дорадча група 11 червня оприлюднила наказ генерального прокурора Юрія Луценка, який утворює управління організації та процесуального керівництва у кримінальних провадженнях спеціальної категорії й ліквідує відділ організації та процесуального керівництва досудовим розслідуванням, яке здійснюється слідчими управліннями спецрозслідувань ГПУ.

 

«Тобто створюється управління прокурорів, які будуть здійснювати процесуальне керівництво над розслідуванням справ Майдану та представляти державне обвинувачення в суді», — пояснили у групі.

 

У спільноті додали, що утворення управління є лише першим кроком для доведення до логічного завершення та вироків розслідувань у справах Майдану.

 

За словами прес-секретарки генпрокурора Юрія Луценка Лариси Сарган, реорганізація не мала впливати на розслідування справ Майдану, а Сергій Горбатюк продовжить очолювати управління спецрозслідувань ГПУ.

 

«Доки йде розслідування справ Майдану, доки вони не доведені до кінця ніхто не збирається нікого звільняти, нічого закривати», — сказала Сарган.

 

Вона також пояснила, що реорганізація суто внутрішня і пов’язана з тим, що за новим законом «Про прокуратуру» ГПУ не може займатися слідством і ця функція передана Державному бюро розслідувань.

 

Пізніше джерела повідомили Громадському про те, що розпорядження генпрокурора про реорганізацію управління скасували.

 

 

Керівник управління спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури Сергій Горбатюк підтвердив Громадському, що наказ скасували за кілька днів після його ухвалення.

 

Він розповів, що поки управління спецрозслідувань існує, але головне питання в тому, що 20 листопада слідчі прокуратури (управління спецрозслідувань) втрачають повноваження з розслідування справ підслідних ДБР (майданівських проваджень).

 

«Важливо вирішити 2 питання : перше — зберегти кадри, які давали результат; друге — щоб справи розслідувалися без пауз. Наша пропозиція генпрокурору була така: створити управління (замість відділу) прокурорів і поступово переводити туди слідчих Управління спецрозслідувань. Генпрокурор погодився і створив таке управління 08 червня, а потім скасував наказ», — розповів Горбатюк.

 

За його словами, заступниця генпрокурора Анжела Стрижевська сказала що наказ скасували, щоб покращити його, бо у ньому були недоліки. Одна сам Горбатюк цьому не вірить.

 

«Гіркий досвід роботи з генпрокурором Луценком і його заступниками свідчить, що реально корисного для справ вони самостійно нічого не зробили. За власною ініціативою лише шкодили», — зазначив він.

 

Керівник управління спецрозслідувань також розповів, що відповідно до Кримінально-процесуального кодексу після 20 листопада упродовж 3 місяців усі справи мають бути передані в ДБР.

 

«Відповідно є загроза, що справи не просто зависнуть і ними ніхто займатися не буде. Ми лист написали в ДБР більше як місяць назад щодо їхнього бачення і дій, які вони роблять. Але відповіді немає наразі», — наголосив він.

 

Зазначимо, що 6 березня директор Держбюро розслідувань Роман Труба повідомив, що ДБР буде готове прийняти «справи Майдану» не раніше листопада 2020 року.

 

На уточнення стосовно цієї позиції Труби Горбатюк відповів: «То він використовує неузгодженості (недолугості) законодавства, яке ці питання регулює. В КПК в перехідних положеннях вказаний строк завершення повноважень слідчих прокуратури 2 роки, тобто 20 листопада 2019, а в перехідних положеннях закону про ДБР — через два роки після початку діяльності ДБР, тобто 27 листопада 2020. Але де будуть справи рік, якщо слідчі прокуратури не можуть розслідувати, а ДБР не хоче, — не ясно»

 

На думку адвокатки родин Героїв Небесної сотні Євгенії Закревської, ситуація зі скасуванням наказу поверне «статус кво» і відсутність координації між прокурорами у майже половині справ Майдану, які не контролюються процесуальним керівництвом ГПУ у судах — тобто за ці справи ніхто не відповідає. Закревська зазначила, що врешті слідство опиниться у «підвішеному стані».

 

«Тобто підсумок — згортання слідства щодо Майдану та відсутність перспективи у судах у більшості справ», — підкреслила вона.

 

Усі злочини, скоєні під час Революції Гідності, умовно об'єднані в одну велику «Справу Майдану», яка нараховує 89 кримінальних проваджень. У них, зокрема, розслідують вбивство 91 людини (78 мітингувальників та 13 силовиків).

 

3 лютого 2019 року генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що ГПУ завершила досудове слідство щодо винних у розстрілах на Майдані.

 

Адвокатка родин Героїв Небесної сотні Євгенія Закревська заперечила цю інформацію. Заяву Луценка Закревська назвала спробою згорнути розслідування.