Баришівський райсуд заборонив заступниці голови НБУ Рожковій виконувати свої повноваження

10:44, 13.06.2019
Баришівський райсуд заборонив заступниці голови НБУ Рожковій виконувати свої повноваження

Баришівський районний суд Київської області ухвалив рішення заборонити заступниці голови Національного банку України Катерині Рожковій брати участь у засіданнях правління Нацбанку та виконувати покладені на неї обов’язки.


Про це повідомляє Національний банк України, посилаючись на лист, у якому йдеться про ухвалення відповідного рішення суду. Водночас, наразі інформації про таке рішення суду немає у реєстрі судових рішень, а також до Нацбанку не надходило жодної ухвали суду.

 

"Відповідно до процесуального кодексу ухвала суду підлягає виконанню негайно, тобто одразу після отримання. Проте, наразі ми ані отримували, ані були присутні при винесенні будь-якої ухвали про заборону членам Правління Національного банку здійснювати свої повноваження. Тому ми не можемо стверджувати, що інформація про наявність відповідної ухвали відповідає дійсності", — повідомив начальник управління претензійно-позовної діяльності Юридичного департаменту НБУ Віктор Григорчук.

 

У Національному банку зазначають, що без отримання ухвали суду виконувати відповідне рішення не будуть. Однак, якщо рішення суд дійсно ухвалив, то його будуть оскаржувати в апеляції.

 

"Крім того, Національний банк готовий вивчити наявність ознак, що можуть свідчити про неправосудність таких дій судді, а отже і підстав для звернення зі скаргою на дії судді та звернення до правоохоронних органів", — додав Григорчук.

 

Напередодні Баришівський районний суд Київської області зупинив ліцензію "першого українського лоукосту" SkyUp. Водночас суддя відмовилася забороняти компанії "здійснювати господарську діяльність з перевезення пасажирів повітряним транспортом до вирішення спору по суті".

Відповідне рішення суд ухвалив 24 травня. У реєстрі судових рішень його оприлюднили 3 червня.

 

Згідно з документом, позивачка обґрунтовує свої вимоги тим, що SkyUp не надав та відтермінував послуги. 12 червня компанія SkyUp назвала дії суду "абсурдними та неправомірними" та пообіцяла оскаржити рішення. Прес-служба лоукостера стверджує, що позов подала людина, "яка ніколи не купувала квитки в SkyUp Airlines і відповідно ніколи не була її клієнтом".

 

Міністр інфраструктури Володимир Омелян вбачає у призупиненні ліцензії українського лоукостера "SkyUp Airlines" ризик повернення авіаційної монополії, а прем­'єр-міністр Володимир Гройсман пригрозив боротися з судовим "свавіллям".

 

"Я зараз читаю інформацію авіакомпанії, в якій призупинили ліцензію, – вони пишуть, що позивач навіть не був ніколи їхнім клієнтом", – додав прем'єр.

 

Він звернувся до міністра інфраструктури: "Володимир Володимирович, я звертаюся з проханням і даю доручення розібратися в межах правового поля, захистити клієнтів компанії і все зробити для того, щоб на рівні високої якості безпеки, у рамках закону компанія продовжувала функціонувати".

 

"Я прошу Міністерство юстиції підготувати по всіх подібних випадках персональний мій лист на всі органи судової влади, які мають відповідати за це, щоб кожен випадок був розглянутий. І також лист на ім'я президента України", – сказав Гройсман

 

"Я все буду робити для того, щоб нова Верховна Рада прийняла правильні закони і ми врешті-решт отримали судову гілку влади, до якої буде шалена повага з боку суспільства. Ну, не можна так робити, щоб один суддя розчерком пера зупиняв усе життя країни. Це принципове питання", – заявив він.

 

За словами Гройсмана, місяцями й роками справи лежать у судах – і через призупинку рішень влада не може реалізувати низку економічних програм.

 

Міністр інфраструктури Володимир Омелян назвав рішення Баришівського райсуду Київської області щодо лоукостера "більш ніж дивним": "Це питання було взагалі не в компетенції суду".

 

"Ми розробили механізм, який дасть можливість авіакомпанії нормально працювати, без жодних стресів для пасажирів чи самої авіакомпанії", – запевнив він.

 

"Те, що відбувається, це чітка спроба втрутитися в створений нами механізм вільної конкуренції. Це точно не конкурентні методи боротьби. І це знову призведе до авіаційної монополії в небі", – заявив Омелян.

 

"Я думаю, що ми цього не допустимо. Ми збережемо дешеві авіаквитки, ми збережемо велику кількість рейсів для українських громадян і тих, хто прилітає в України", – додав він.

 

Гройсман заявив, що буде боротися з "сумнівними" рішеннями: "Проти свавілля ми будемо боротися. Я буду використовувати всі публічні і юридичні можливості".