ЄСПЛ наказав Росії терміново перевезти ув'язненого Бекірова до лікарні

09:33, 12.06.2019
ЄСПЛ наказав Росії терміново перевезти ув'язненого Бекірова до лікарні

(фото: glavcom.ua)

Європейський суд з прав людини зобов'язав Росію невідкладно перевезти кримського татарина Едема Бекірова з СІЗО до лікарні. Бекірова звинувачують в анексованому Криму в незаконному зберіганні боєприпасів і вибухівки.

 

Про це написав на своїй сторінці у Facebook народний депутат України, голова меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

 

За його словами, суд зобов'язав Росію "помістити кримського політв'язня Едема Бекірова в лікарню і забезпечити йому належне обстеження та лікування".

 

Він зазначив, що відповідне рішення суд прийняв, керуючись правилом 39 регламенту, яке передбачає можливість під час розгляду справи виносити ухвали про необхідність вжиття певних тимчасових заходів сторонами процесу.

 

Дане правило застосовується, наприклад, у випадках загрози життю та здоров'ю.

 

Адвокат Бекірова Іслям Веліляєв розповів виданню "Крим.Реалії", що "це рішення стало несподіваним, але безумовно правильним у даній ситуації".

 

"Я зі свого боку, як адвокат, направлю це рішення і слідчому у справі Едема Бекірова й уповноваженій з прав людини Тетяні Москальковій", — сказав адвокат.

 

За словами Веліляєва, якщо слідчий не відреагує на запит, то він звернеться до суду, аби добитись виконання рішення ЄСПЛ.

 

"Півроку поспіль адвокати говорять про те, що наш підзахисний повільно помирає у СІЗО. І у нього кожен день на рахунку", — сказав адвокат.

 

Нагадаємо, громадянин України, кримськотатарський активіст Едем Бекіров був затриманий російськими силовиками на в'їзді до окупованого Росією Криму з боку пункту пропуску "Чонгар". 
 
13 грудня підконтрольний Кремлю Київський районний "суд" Сімферополя заарештував Бекірова на два місяці. Росія підозрює Бекірова в зберіганні й передачі вибухових речовин і боєприпасів. Активісту закидають поширення і транспортування більш ніж 10 кілограмів тротилу і 190 бойових патронів.
 
Адвокат Бекірова повідомляв, що в політв’язня зберігається підвищений рівень цукру у крові та з'явились болі у серці, призначений після медогляду інсулін йому не допомагає.