Україна закликала не допустити «російського сценарію федералізації» Молдови

09:14, 10.06.2019
Україна закликала не допустити «російського сценарію федералізації» Молдови

В Україні із занепокоєнням спостерігають за розвитком політичної ситуації у сусідній Молдові.

 

Як держава посередник і гарант, йдеться в заяві МЗС, Україна зацікавлена у стабільній, демократичній і європейській Молдові, готова надати, у разі необхідності, сприяння у вирішенні існуючих проблем.

 

"Закликаємо провідні політичні сили Молдови діяти в межах правового поля, вирішувати суперечки шляхом політичного діалогу з метою уникнення силового протистояння. Важливим для країни та безпекової ситуації в регіоні є недопущення зовнішнього втручання, спрямованого на реалізацію російського сценарію федералізації країни",  - наголосили в Міністерстві закордонних справ України. 

 

Також у неділю ввечері молдовське питання обговорювали у Раді нацбезпеки та оборони України.

 

"Провів розширену нараду в РНБО щодо розвитку подій в Молдові і потенційного впливу на ситуації в регіоні. Моніторимо ситуацію", - зауважив секретар Радбезу Олександр Данилюк.

 

7 червня Конституційний суд Молдови постановив, що президент зобов’язаний розпустити парламент через те, що протягом 90 днів після затвердження результатів парламентських виборів не був сформований уряд.

 

8 червня парламент Молдови затвердив коаліційний уряд, який створили ліві проросійські соціалісти і правоцентристський проєвропейський блок "Acum" ("Зараз"). Президент Молдови Ігор Додон – колишній голова Соціалістичної партії – створення нового уряду підтримав.

 

Лідерка "Acum", колишня міністр освіти та радниця Світового банку Майя Санду склала присягу як нова прем’єр-міністр.

 

Демократична партія Молдови, очолена колишнім прем’єром Павлом Філіпом, заявила про намір оскаржити легітимність нового уряду.

 

9 червня суд у Молдові тимчасово відсторонив Ігоря Додона від обов’язків президента країни та призначив тимчасовим виконувачем обов’язків глави держави колишнього прем’єр-міністра Павла Філіпа. Своє рішення суд пояснює тим, що Додон не розпустив парламент, як це передбачало рішення Конституційного суду. В.о. президента розпустив парламент та призначив позачергові вибори на 6 вересня.

 

Генсек Ради Європи Турбйорн Ягланд підтримав позицію нової влади Молдови щодо незаконності розпуску парламенту, але попросив Венеціанську Комісію надати "термінову" оцінку останніх рішень Конституційного суду.

 

Це вже друга заява із Ради Європи щодо процесів у Молдові і вона є безпрецедентно жорсткою, як для генсека - по суті, він став на сторону нової влади.

 

Ягланд висловив "серйозну стурбованість" останніми подіями в Молдові і закликав "демократично обраний парламент і легітимний уряд" діяти відповідально. Кого саме він вважає в Молдові "легітимним урядом", генсек не уточнив, але рішення Конституційного суду, який зокрема розпустив парламент та визнав нелегітимним новий уряд на чолі з Майєю Санду, він назвав незрозумілими.

 

"Останні рішення КС складно зрозуміти, схоже, що в світлі Конституції і міжнародного права вони безпідставні", - написав генсек РЄ. Він також заявив, що "в період невизначеності завжди потрібна добра порада".

 

Ягланд додав, що на правах Генсека РЄ попросив ВК дати оцінку останнім рішенням в Молдові, зокрема рішенню розпустити парламент з боку Павла Філіпа, в.о. прем’єра за версією Демпартії (яка не визнає зміну влади у Молдові).

 

Парламентська більшість у Молдові у складі проросійської Соцпартії та проєвропейського блоку ACUM обрала керівництво законодавчого органу (його очолила соціалістка Гречана), та призначила уряд на чолі з проєвропейською прем'єркою Майєю Санду. Попередня влада вважає всі суботні рішення парламенту нелегітимними. Обидві сторони звинувачують одна одну в узурпації влади.

 

Європейський союз на рівні Єврокомісії та високого представника з питань зовнішньої політики офіційно повідомив, що вважає легітимним обрання нового уряду.