Зеленський призначив керувати Держохороною «кіборга» Олексія Оцерклевича

08:23, 30.05.2019
Зеленський призначив керувати Держохороною «кіборга» Олексія Оцерклевича

"Кіборг" Олексій Оцерклевич (фото: facebook.com)

Президент Володимир Зеленський призначив начальником Управління державної охорони військового, учасника боїв за аеропорт Донецька Олексія Оцерклевича.
 
Указ про призначення Зеленський підписав у середу. Його попередника, Валерія Гелетея, він звільнив цього ж дня.
 
Оцерклевич - учасник бойових дій на Донбасі. 2016 року був нагороджений орденом Богдана Хмельницького III ступеня.
 
Наразі йому 38 років. Судячи з даних у соцмережах - одружений, має малолітню доньку.
 
В АП зазначили, що рекомендації щодо кандидатури Оцерклевича президент отримав від нинішніх офіцерів, а також від ветеранів, волонтерів і журналістів.
 
"Олексій "Купол" Оцерклевич став відомим завдяки військовій хитрості, яка дозволила провести без жодного пострілу ротацію наших військових і добровольців у ДАПі - просто на очах у ватажка російських найманців Мотороли", - кажуть в адміністрації Зеленського.
 
Як відомо, в грудні 2014 року пропагандисти Lifenews показали сюжет про зустріч "кіборгів" з бойовиками ДНР поблизу Донецького аеропорту. Переговори з ватажком терористів Моторолою вів особисто Олексій Оцерклевич. 
Український офіцер потиснув бойовику руку та сказав, що вважає цю війну "братовбивчою", ініційованою політиками та нікому не потрібною. Ця ситуація спричинила сильний резонанс в українському суспільстві, яке різко засудило вчинок Оцерклевича.
 
Сам офіцер в своє виправдання заявив, що насправді йому хотілося задушити Моторолу, але перш за все треба було вивести без стрілянини українських солдат. Окрім того, він повідомив, що за декілька днів потому зустрівся з Павловим ще раз і, приспавши його пильність, надав змогу провезти оточеним бійцям дві машини боєприпасів.
 
Відомо, що після скандалу бійці 93-ї бригади збирали підписи за звільнення командира.
 
"Водночас, він принципово відстоював інтереси бійців у суперечках із керівництвом, через що не мав прихильності з боку пострадянських генералів", - повідомили в Адміністрації президента.