У Порошенка скарги Портнова назвали юридичним тролінгом, що дискредитує Україну

13:11, 28.05.2019
У Порошенка скарги Портнова назвали юридичним тролінгом, що дискредитує Україну

(фото: facebook.com/petroporoshenko)

Подані в Державне бюро розслідувань заяви юриста Віктора Януковича Андрія Портнова проти Петра Порошенка є юридичним тролінгом, які не потребують реальних правових наслідків.
 
Про це заявив на прес-конференції адвокат Порошенка Ігор Головань, повідомляє "Інтерфакс-Україна".
 
За словами адвоката, мета цієї кампанії Потнова - дискредитація не лише Порошенка, але і всієї України.
 
"Вся ця кампанія юридичної тролінгу, її пілотні документи спрямовані на підтримку Росії... У цього немає мети притягти до відповідальності, всі розуміють, що там немає складу злочину... Значить, заяв має бути багато", - сказав адвокат.
 
Відповідаючи на питання про те, чи плануються якісь слідчі дії і допит Порошенка, адвокат сказав: "Мені про слідчі дії нічого не відомо. Дуже розраховую на те, що єдиною можливою слідчою дією... буде допит самого заявника".
 
За його словами, відповідну заяву він направив до ДБР. Головань переконаний, що допит Портнова стане підставою для закриття провадження за викладеними ним фактами.
 
У свою чергу народний депутат з фракції "Блок Петра Порошенко", представник "Європейської солідарності" Володимир Ар'єв висловив думку, що реакція Європи на такі дії Портнова буде "вкрай негативною":
 
"Думаю, політичні переслідування будуть сприйняті вкрай негативно... Відчуваю, що буде велика підтримка Порошенка і всіх тих, хто проводив реформи".
 
На думку Ар'єва, з приводу заяв Портнова має бути відповідна реакція президента Володимира Зеленського, інакше це погіршить відносини України з європейськими партнерами.
 
"Це посилає нашим європейським друзям дуже погані сигнали, що ситуація з демократією, верховенством права і правами людини в Україні може розвернутися в інший бік", - заявив Ар'єв.
 
Нагадаємо, ДБР відкрило справу на Порошенка за заявою юриста Януковича Андрія Портнова, який звинувачує п'ятого президента у державній зраді і перевищенні судових повноважень у зв'язку з нападом в Азові.
 
Сам Порошенко каже, що скарги проти нього йдуть від ворогів України.
 
Андрій Портнов втік з України в 2014 році після Євромайдану. Після втечі жив у столиці Австрії Відні.
 
5 березня 2014 року Євросоюз заморозив на 1 рік активи 18 колишніх українських високопосадовців, яких підозрюють у незаконному заволодінні державною власністю. Під санкції потрапив також Портнов. Через рік Європейський союз виключив із санкційного списку чотирьох колишніх українських високопосадовців, зокрема і Портнова.
 
Як відомо, юрист Януковича Андрій Портнов вирішив повернутися до України одразу після ІІ туру виборів президента, на яких перемогу здобув Володимир Зеленський.