МЗС намагається повернути до України 10 дітей, яких мати хотіла продати в Грузії

10:45, 28.05.2019
МЗС намагається повернути до України 10 дітей, яких мати хотіла продати в Грузії

(кадр відео МВС Грузії)

Міністерство закордонних справ України працює над поверненням до України 10 дітей, матір яких було затримано у Грузії та порушено кримінальну справу за статтею "торгівля людьми".
 
Про це повідомив заступник директора Департаменту консульської служби МЗС України Василь Кирилич "Українській правді".
 
"За результатами постійного моніторингу умов перебування дітей у прийомних сім'ях, визначених органом опіки Грузії, та їх відвідання консулом, маємо підстави стверджувати, що діти перебувають в умовах, яких потребують діти такого віку. Але вони мали б перебувати в домашньому середовищі", - зазначив Кирилич.
 
Він додав, що МЗС працює над питанням забезпечення правових підстав передачі дітей в Україну, до їх бабусі. 
 
Також Кирилич повідомив, що засідання суду в справі затриманої громадянки України відбудеться 20 червня. 
 

"Важливо спільно з адвокатом сформувати переконливу доказову базу невинуватості громадянки України і довести це в суді", - зауважив він. 
 
Консул відвідав затриману в закладі тримання.
 
"Затримана не висловлювала скарг на умови тримання чи порушення її прав", - повідомив представник МЗС України.
 
Як відомо, в Грузії затримали громадянку України наприкінці квітня.
 
За повідомленням МВС Грузії, жінка планувала провезти на територію Абхазії 10 малолітніх дітей, щодо неї порушили кримінальну справу за ч.1 ст.143 КК Грузії "торгівля людьми".
 
"8 квітня 2019 року рейсом Москва-Тбілісі в Грузію прибула громадянка України разом з 10-ма малолітніми дітьми. Згідно з документацією, яка є у розпорядженні відомства, всі неповнолітні є дітьми цієї жінки. Дана громадянка збиралася перейти з дітьми з Грузії на окуповану територію Абхазії", - повідомили у МВС.
 
Відзначалося, що 4 з 10-ти малолітніх дітей були народжені в 2017 році і цей факт викликав "обґрунтовану підозру", що містить ознаки торгівлі людьми.
 
"МВС почало розслідування за частиною 1 статті 143 КК Грузії (торгівля людьми - трефікінг), в рамках чого проводяться активні оперативні та слідчі дії, щоб встановити, чи не має місця факт торгівлі людьми", - йдеться в повідомленні.
 
У МВС Грузії додали, що в рамках слідства будуть співпрацювати з іноземними партнерами.
 
Дітей доставили до лікарні з ознаками харчової інтоксикації. Згодом 4 підлітків доправили в Тбілісі, 4 дітей перебували у кутаїському відділенні соціальної служби, ще двоє продовжували лікування в клініці.
 
Зазначимо, як писала "УМ", в Україні зросла кількість випадків торгівлі людьми.