Рада не включила до порядку денного законопроект Зеленського про вибори

14:14, 22.05.2019
Рада не включила до порядку денного законопроект Зеленського про вибори

Верховна Рада не внесла до порядку денного законопроект президента України щодо зміни виборчого законодавства.

 

За включення його до порядку денного проголосували лише 92 народних депутата із 254 зареєстрованих у сесійній залі.

 

Перед тим у Верховній Раді зареєстрували законопроект про зміну виборчого законодавства, внесений президентом Володимиром Зеленським.

 

Верховна Рада отримала проект 22 травня, тобто в день потенційного голосування.

 

Спікер Ради Андрій Парубій заявив, що в тексті йдеться про закриті партійні списки на виборах.

 

"Я був засмученим і розчарованим, що першою законодавчою ініціативою президента Зеленського було введення закритих партійних списків. Ще кілька днів тому з цієї трибуни всьому українському суспільству була обіцянка введення відкритих списків", — сказав Парубій.

 

Законопроектом пропонується встановити вибори народних депутатів України за пропорційною виборчою системою з голосуванням за виборчі списки кандидатів у народні депутати України від партії у загальнодержавному виборчому окрузі.


Окрім того, їм передбачається, що право на участь у розподілі депутатських мандатів мають всі партії, які отримали на свою підтримку не менше 3% голосів виборців.

 

Як повідомляла УМ, громадська організація "Центр UA" та Рух "ЧЕСНО" закликали парламентарів не ставати співучасниками змови та не голосувати за запропоновані президентом Володимиром Зеленським зміни до закону про вибори народних депутатів.

 

Президент України Володимир Зеленський підписав указ про розпуск Верховної Ради і призначив дострокові парламентські вибори на 21 липня.