Володимир Зеленський розпустив Раду і запропонував уряду піти у відставку

10:49, 20.05.2019
Володимир Зеленський розпустив Раду і запропонував уряду піти у відставку

Володимир Гройсман криво посміхнувся на пропозицію про відставку.

Новообраний президент України Володимир Зеленський запропонував Кабінету міністрів добровільно прийти у відставку.
 
Про це він заявив під час своєї промови у Верховній Раді після складення присяги президента України.
 
Після цього він закликак Верховну Раду попрацювати над тим, щоб прийняти закони про скасування депутатської недоторканості, закон про кримінальну відповідальність за незаконне збагачення, новий Виборчий кодекс та відкрити виборчі списки.
 
При цьому він оголосив, що дає депутатам 2 місяці та додав "Я розпускаю Верховну Раду". 
 
Словами Рейгана
 
Перед тим, як оголосити про бажання відправити уряд Гройсмана у відставку Володимир Зеленський процитував Рональда Рейгана.
 
"Дозвольте мені зараз процитувати одного американського актора, який став класним американським президентом: "Уряд не вирішує наших проблем, уряд і є нашою проблемою", – сказав Зеленський.
 
"Це просто цитата. Я не розумію, чесно кажучи, наш уряд, який тільки розводить руками і каже: "Ми нічого не можемо зробити". Це не правда, можете", – продовжив він.

"Ви можете взяти аркуш, взяти ручку і звільнити свої місця для тих, хто буде думати про наступні покоління, а не про наступні вибори. Я думаю, що люди це оцінять", – сказав Зеленський.
 
Він прокоментував реакцію зали: "Якісь вибіркові оплески. Я кажу від народу, будь ласка".
 
У відповідь на пропозицію про добровільну відставку прем'єр-міністр Володимир Гройсман криво посміхнувся, а екс-голова МЗС України Павло Клімкін розсміявся, похитавши головою.

Розпуск Ради
 
Розпуск Верховної Ради Володимир Зеленський по суті подав як помсту за інавгурацію в понеділок.
 
"Народні депутати,ви призначили самі інавгурацію в понеділок, в робочий день. Я бачу в цьому плюс. Це значить, що сьогодні вечірок не буде. Будемо з вами працювати. А тому я дуже вас прошу прийняти закон про скасування депутатської недоторканності, закон про кримінальну відповідальність за незаконне збагачення, багатостраждальний виборчий кодекс", - сказав він депутатам, додавши також прохання зробити вибори по відкритих списках. 
 
Після цього він попросив звільнити з посади Василя Грицака, який встиг з командою добровільно подати у відставку ще до інавгураційної промови.

"Прошу звільнити вас з посад голову службу безпеки України, генерального прокурора, міністра оборони. І це далеко не все, що ви можете зробити. Але для початку достатньо", - сказав Зеленський.
 
А після цього він посуті анонсува старт передвиборчих перегонів, оголосивши про розпуск Ради.

"У вас на це буде два місяці. Зробіть це і повісьте медалі собі. Непогані бали на дострокові парламентські вибори. Я розпускаю Верховну Раду восьмого скликання", - сказав Зеленський. 
 
На позитивній ноті
 
Завершуючи виступ, Володимир Зеленський пояснив українцям, що досі він працював, щоб вони сміялися, але нині обіцяє, що найближчі 5 років працюватиме так, щоб українці не плакали.

"Протягом всього життя я намагався робити все, щоб українці посміхалися. У наступні 5 років - я зроблю все, щоб українці не плакали", - сказав президент, по суті закінчивши цим виступ.
 
"Було весело", - прокоментував інавгураційну промову Зеленського голова Верховної Ради Андрій Парубій і закрив засідання, щиро посміявшись.
 
Як повідомляла "УМ", 20 травня новообраний президент Володимир Зеленський склав присягу на вірність Україні перед Верховною Радою України.