Росія просить скликати засідання Ради безпеки ООН через український закон про мову

09:03, 18.05.2019
Росія просить скликати засідання Ради безпеки ООН через український закон про мову

Російська делегація звернулась до голови Ради Безпеки ООН і просить скликати засідання через прийняття Верховною Радою закону про мову.

 

Про це повідомив речник Постійного представництва України при ООН Олег Ніколенко у Facebook.

 

"Черговий акт абсурду. Сьогодні стало відомо, що делегація Російської Федерації звернулася до голови Ради Безпеки ООН з проханням скликати засідання у зв’язку із прийняттям Верховною Радою України закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Засідання може відбутися наступного понеділка", - написав речник.

 

За його словами, коментувати це рішення немає сенсу.

 

"Функціонування української мови в Україні ніяким чином не загрожує міжнародному миру і безпеці, підтримання яких є завданням Радбезу ООН. Цей закон – наше внутрішнє питання, яке в Кремлі намагаються політизувати", - наголосив Ніколенко.

 

 

 

Він заявив, що таким чином Росія хоче маргіналізувати Радбез ООН.

 

"Рішення про дату і час проведення засідання має схвалити голова. У травні це – Індонезія", - додав речник.

 

Як повідомляла УМ, угорські дипломати назвали закон про мову таким, що "відповідає духові Петра Порошенка", і висловили сподівання, що із новообраним президентом Володимиром Зеленським зможуть вирішитися "проблемні питання" щодо угорської нацменшини в Україні.

 

 
Закон про мову Верховна Рада ухвалила 25 квітня. 14 травня Верховна Рада відхилила постанови про скасування закону про мову, його підписав Андрій Парубій.
 

 

При цьому депутати від Опоблоку заявили, що оскаржать закон про мову в Конституційному суді.