Супрун: У день пам‘яті важливо також згадати про початок війни

12:48, 08.05.2019
Супрун: У день пам‘яті важливо також згадати про початок війни

(Радіо Свобода)

В.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун наголосила, що у день пам‘яті важливо також згадати про початок війни. 

 

В Україні сьогодні і завтра будуть багато обговорювати завершення в Європі Другої світової війни і всі жахіття та випробування, які випали на долю українців у цей період. Втім, у день пам‘яті важливо також згадати про початок війни. 

 

"Для всього світу Друга світова почалась 1 вересня 1939. У Совєцькому Союзі свого часу було створено штучний конструкт Великої Вітчизняної Війни, яка розпочалась 22 червня 1941. З найкривавішого в історії людства конфлікту Кремль викреслив майже цілих 2 роки. І дуже успішно приховує їх до сьогодні", - підкреслила Супрун.

 

Причини такої прогалини в пам’яті легко зрозуміти просто почитавши про розподіл сфер впливу між Гітлером та Сталіним влітку 1939 року. Багато людей досі не знають, що Гітлер спокійно нападав на Польщу, розуміючи, що Сталін його союзник у цьому.

 

"Інформації про пакт Рібентропа-Молотова достатньо в інтернеті і підручниках, але фокус суспільства штучно зводиться до суперечок навколо завершення війни в Європі. Про реальних двигунів початку цієї війни заведено згадувати лише коротко або не згадувати взагалі", - зазначила Супрун. 

 

"Половину Польської Республіки у вересні 1939 року окупував Совєцький Союз. У листопаді 1939 року на Фінляндію напав Совєцький Союз. Естонію, Латвію та Литву у червні 1940 року окупувала не нацистська Німеччина, а Совєцький Союз. Королівство Румунії під загрозою військового вторгнення передало території Бессарабії і Північної Буковини до складу Совєцького Союзу влітку 1940 року. Сотні тисяч українців були репресовані більшовиками у період між 1939-1941 роками. Усі ці події є невід’ємною частиною історії Другої світової війни", - нагадує Супрун.

 

Антигітлерівська коаліція, яка утворилась після нападу Третього Рейху на Совєцький Союз, була союзом проти спільного ворога набагато більше ніж коаліцією із захисту спільних цінностей.

 

"Сьогодні Україна знову воює з антилюдським режимом, який намагається насильством та брехнею втілити свої імперські амбіції. І ми щодня відчуваємо наслідки замовчування десятиліттям правди про події Другої світової війни — кремлівська пропаганда досі маніпулює мільйонами людей, малюючи образ героїчного Совєцького Союзу і перемоги добра над злом. Тому відповідь на питання про дату початку Другої світової —це потужний цивілізаційний маркер", - каже Супрун.

 

"Повагою до всіх, хто віддав життя у боротьбі з нацизмом, є пошук і поширення правди. Окрім пам’яті про катастрофічні жертви людства, варто також пам’ятати імена злочинців відповідальних за це. Інакше ми приречені мати справу з їхніми реінкарнаціями", - ствержує в.о. міністра.