США пояснили заміну посла в Україні «запланованою ротацією»

11:25, 07.05.2019
США пояснили заміну посла в Україні «запланованою ротацією»

Марі Йованович (фото з відкритих джерел)

Державний департамент підтвердив, що посол США Марі Йованович завершує роботу в Україні і дата її від'їзду узгоджується з передачею влади президента в Україні.
 
При цьому в Держдепі назвали ротацію посла запланованою, повідомляє "Укрінформ".
 
"Посол Йованович завершує свій трирічний дипломатичний термін у Києві у 2019 році, як і планувалося", - зазначили в зовнішньополітичному відомстві США.
 
Як уточнили в Держдепі, "підтверджена дата від'їзду" дипломата в травні узгоджується з процесом передачі влади президента в Україні.
 
"Команда в Посольстві США в Києві, а також у Вашингтоні продовжує тісно співпрацювати з українським урядом та громадянським суспільством для зміцнення нашого партнерства", - наголосили в Державному департаменті США.
 
Як відомо, раніше ЗМІ повідомили, що надзвичайний і повноважний посол США в Україні Марі Йованович 20 травня завершує роботу в нашій країні.
 
Зазначимо, раніше генеральний прокурор України Юрій Луценко в інтерв'ю американському виданню The Hill заявив, що посол США в Україні Марі Йованович нібито дала йому список людей, яких попросила "не переслідувати". Крім того, Луценко додав, що не отримав від посольства США в Україні близько 4-х мільйонів доларів, які вона повинна була виділити на його відомство.
 
У відповідь Державний департамент США назвав заяву Луценка "відвертою вигадкою", а президент України Петро Порошенко заявив про повну підтримку Марі Йованович.
 
А син президента США Дональд Трамп-молодший закликав звільнити посла США в Україні. Трамп-молодший навів статтю скандального видання The Daily Wire, в якій Йованович звинувачують у критиці адміністрації Трампа.
 
Зауважимо, сама Марі Йованович звернулася до України напередодні виборів. У своєму зверненні вона зазначила, що була призначена послом в Україну екс-президентом Бараком Обамою, але залишилася на цій посаді після того, як лідером США став Дональд Трамп, який був противником політики Обами. Вона вважає ознакою справжньої демократії, коли після обрання будь-якого президента, громадяни США об'єднуються навколо нього і підтримують.