Батько Андрія Ейдера: Москва до останнього не пропускала листи від рідних

14:04, 05.05.2019
Батько Андрія Ейдера: Москва до останнього не пропускала листи від рідних

(фото: кадр каналу "Вежа")

Батько полоненого в Азові Андрія Ейдера Дмитро Ейдер розповів, що листи від рідних почали пропускати до ув'язнених українських моряків лише останнім часом.
 
Про це він сказав телеканалу "Вежа" під час фестивалю "Свято Ковалів" в Івано-Франківську, в якому теж брав участь як коваль.
 
"Такого прямого спілкування в нас нема. Ми спілкуємося через адвокатів або через консулів, тому що листи від рідних не пропускали до останнього часу. Зараз потроху почали пропускати. Тобто листи від чужих людей, чому ми просимо, щоб люди писали листи, зробили ці всі речі, тому що листи від чужих людей доходять до хлопців, а листи від рідних не доходили. Зараз вже потроху почали", - сказав батько моряка.
 
Він також розповів, що син Андрій у дитинстві часто працював із ним у майстерні. Втім, душа все ж лежала до моря. Мореплавство спершу стало справою життя. А потім перевернуло його з ніг на голову.
 
Андрій Ейдер
 
Тим часом організатори фестивалю "Свято ковалів" оголосили збір коштів на підтримку полонених українських моряків.
 
Як відомо, Андрій Ейдер - 19-річний полонений моряк з Одеси, якому на момент нападу ФСБ в Азові було 18.
 
Останні кілька років Андрій Ейдер жив із бабусею в Одесі - закінчив морський ліцей і пішов на флот. У полон він потрапив на третьому місяці служби - контракт підписав одразу після закінчення навчального закладу.
 
В екіпажах усіх трьох кораблів він наймолодший - Андрієві виповнилося 19 років 20 грудня 2018 року.
 
Нагадаємо, 25 листопада Росія грубо порушила міжнародні норми судноплавства, вчинивши напад в Азові на українські судна. Москва цинічно заявляє, що обстріляла українців у так званих своїх "територальних" водах, хоча насправді судна України знаходились поза межами територіальних вод окупованого Крима. Тим більше, згідно з договором України та Росії від 2003 року Азовське море є вільним для судноплавства для обох країн.
 
 
Всіх 24 захоплених у полон українських моряків ФСБ заарештували і погрожують судити за законами Росії. 7 січня Україна подала до Європейського суду з прав людини позов проти Росії через захоплення українських моряків в Азові.
 
24 січня в ПАРЄ визнали військовополоненими захоплених в Азові українських моряків.
 
15 березня донька військовополоненого моряка Андрія Оприско Ольга Оприско на Радбезі ООН закликала стати на сторону захисту людяності та гідності, аби не втрачати те, що робить людей людьми.
 
13 квітня рідні військовополонених моряків вирушили до Москви для участі в судових засіданнях.
 
Нагадаємо, 17 квітня суд Москви продовжив термін тримання під вартою 24 українським військовополоненим морякам.
 
Водночас Росія відмовилася брати участь в слуханнях трибуналу ООН зі звільнення українських моряків.