Спостерігачі ООН вважають розслідування 2 травня в Одесі неефективним

13:57, 02.05.2019
У Моніторинговій місії ООН з прав людини в Україні заявляють, що правоохоронні органи України не зробили всього необхідного для забезпечення повного розслідування трагічних подій 2 травня 2014 року в Одесі.
 
Про це йдеться в аналітичній записці місії, представленій в Одесі, передає "Інтерфакс-Україна".
"ММПЛУ зі стурбованістю відзначає, що влада не зробила все необхідне для забезпечення невідкладного, незалежного і неупередженого розслідування вбивств і насильницьких смертей, що мали місце 2 травня 2014 року, і відповідного кримінального переслідування за ці дії", - йдеться в документі.
 
В ООН констатували, що п'ять років по тому ніхто не притягнутий до відповідальності.
 
"Деякі кримінальні провадження, зареєстровані після цих трагічних подій, застрягли на етапі досудового розслідування, інші - на етапі судового розгляду, з чого можна припустити про відсутність з боку влади реальної зацікавленості в забезпеченні справедливості для жертв та притягнення винних до відповідальності", - йдеться в записці.
 
У місії висловили стурбованість тим, що розслідування поліцією зіткнень у центрі міста і пожежі в Будинку профспілок, "може не відповідати критеріям незалежності та неупередженості, враховуючи твердження про можливу причетність правоохоронних органів до цієї справи".
 
Крім того, в ООН відзначають, що розслідування зіткнень в центрі міста видається вибірковим.
 
"З 29 осіб, яким пред'явлено звинувачення у зв'язку з вищезазначеними зіткненнями, 28 є прихильниками федералізації. У той же час, п'ять років по тому, поліція не встановила конкретних осіб, відповідальних за пожежу в Будинку профспілок", - розповіли в ММПЛУ.