65 років тому створили Кременчуцьке «море», затопивши майже 200 сіл

18:24, 01.05.2019
65 років тому створили Кременчуцьке «море», затопивши майже 200 сіл

У сільському музеї Сагунівки Черкаського району зберігається макет двох сіл, затоплених 65 років тому водами Дніпра, коли радянська влада створювала Кременчуцьке водосховище.


Про це розповідає "UA: Черкаси".


Весною 1954 року Рада Міністрів СРСР затвердила постанову про будівництво Кременчуцького гідровузла на Дніпрі. Тоді було затоплено майже 200 сіл, а покинути власні домівки змушені були більше 200 тисяч жителів.


Родина Івана Литвиненка була однією з тих, кому довелося залишити рідне село, стару Сагунівку, та будувати дім у новому. Чоловіку тоді було 13 років.


"Зразу йшлося про те, що буде старе село виселятися наверх. Люди це сприйняли неоднозначно. Потім була сходка у сільському клубі, там людей ознайомили з планом переселення. Куток, де я проживав, переселили сюди. Поруч з нами поселилися й наші сусіди", - згадує чоловік.


Іван Микитович на власному подвір'ї вирощує квіти та дерева. У його садку їх з десяток. Має господарство. Чоловік зізнається, що і 65 років потому сниться йому стара хата. Тож добре, що хоч в сільському музеї зберігають макет його рідного села, затопленого рукотворним морем.


"Усі люди переселилися з старих сіл на гору. І нова Сагунівка зараз розташована саме тут. Наші старожили пам'ятають старе село і згадують його з болем, з відчаєм, бо всім хотілося жити там, де народилися", - підсумовуєє завідувачка народного музею села Сагунівка Ніна Кононенко.

 

 


Наразі створення Кременчуцького водосховища історики пояснюють дефіцитом електроенергії.