Путін порадив Зеленському повернути Саакашвілі паспорт України

15:11, 29.04.2019
Путін порадив Зеленському повернути Саакашвілі паспорт України

Міхеіл Саакашвілі (фото з відкритих джерел)

Президент Росії Володимир Путін порадив новообраному президенту України Володимиру Зеленському повернути український паспорт колишньому президенту Грузії і губернатору Одеської області Міхеїлу Саакашвілі.
 
Про це повідомляють російські ЗМІ.
 
"Що стосується свобод, в цьому сенсі краще почати навіть не з Росії, ні з росіян, а, припустимо, з грузин або з колишніх грузин. Наприклад, було б справедливо повернути український паспорт людині, який в минулому був грузином, а сьогодні вважає себе українцем, маю на увазі Саакашвілі Міхеіла", - сказав Путін.
 
Раніше Саакашвілі заявив, що звернувся до очільників МВС, Держприкордонслужби та СБУ з проханням скасувати заборону на в'їзд в Україну.
 
Перед цим Саакашвілі просив повернути громадянство в президента Петра Порошенка.
 
Зауважимо, 31 березня кандидат в президенти Володимир Зеленський назвав Міхеіла Саакашвілі "захисником демократії України", а Саакашвілі зазначив, що Зеленський "не схожий на жодного з кандидатів".
 
Нагадаємо, раніше Міхеїл Саакашвілі порадив Володимиру Зеленському не йти на поступки Володимиру Путіну. Він вважає новий указ Путіна перевіркою Зеленського "на вошивість"
 
Міхеїл Саакашвілі отримав громадянство України 2015 року, коли став губернатором Одеської області. У 2017-му президент України Петро Порошенко звільнив Саакашвілі і позбавив його українського громадянства.
 
12 лютого Міхеіла Саакашвілі затримали в ресторані та депортували до Польщі, звідки він вирушив до Нідерландів. В Нідерландах Міхеіл Саакашвілі отримав посвідчення особи. .
 
Перебуваючи в Україні, Саакашвілі був фігурантом у трьох кримінальних провадженнях, які розслідують українські правоохоронці. Перша справа була пов’язана з організацією акцій протесту і так званими "грошима Курченка".
 
Безпосередньо щодо цієї справи його й допитували в СБУ. У березні 2018-го ГПУ повідомила, що призупинила кримінальне провадження щодо Саакашвілі.