У Росії заперечують заяву Сенцова про катування під час затримання

16:17, 26.04.2019
У Росії заперечують заяву Сенцова про катування під час затримання

Російська влада стверджує, що український режисер Олег Сенцов не зазнавав жорстокого поводження під час затримання, а зафіксовані у нього гематоми і садна мають "альтернативне походження".


Про це йдеться у відповіді Мін'юсту Росії Європейському суду з прав людини (ЄСПЛ), де розглядається скарга Сенцова, повідомляє Громадське з посиланням на російські ЗМІ. 

 

"Російські правоохоронні органи провели ретельне розслідування заяви Сенцова про жорстоке поводження і не знайшли причин для порушення кримінальної справи", — йдеться у документі.

 

Садна і синці у Сенцова російська влада пояснила тим, що під час арешту і обшуку його "на нетривалий час притиснули обличчям до стіни".

 

Також у Мін’юсті РФ заявили, що справу Сенцова розглядав "суд, створений на підставі закону", а "вирок не був заснований на свідченнях, отриманих під тиском". Росія вважає, що питання про фальсифікацію доказів знаходиться поза компетенцією ЄСПЛ

 

У зверненні до ЄСПЛ, яке подали адвокати від імені Олега Сенцова, зазначено, що російська влада порушила статті 3 (заборона тортур) і статті 5 (право на свободу і безпеку) Конвенції про захист прав людини й основних свобод. Захист Сенцова наполягає, що зізнання інших фігурантів у справі були отримані під тортурами, докази — сфабриковані, а судовий процес — політично мотивованим.

 

Нагадаємо, українського режисера Олега Сенцова та активіста Олександра Кольченка затримали в Криму 10 травня 2014 року. Їх звинуватили в підготовці терактів, засудивши Кольченка до 10, а Сенцова — до 20 років позбавлення волі. Разом з ними також затримали Геннадія Афанасьєва та Олексія Чирнія. Афанасьєва у 2016-му році обміняли, Чирній надалі перебуває у колонії у місті Шахти Ростовської області.

 

14 травня 2018 року Сенцов оголосив голодування з вимогою звільнити усіх політв'язнів Кремля. Він тримався 145 днів. Сенцов заявив про припинення голодування з 6 жовтня через загрозу примусового годування.

 

Як повідомила сестра Сенцова, навіть після припинення голодування залишається загроза його смерті.

 

10 вересня 2018-го сестра Сенцова повідомила, що політв'язень написав заповіт на творчість у разі смерті.