Екс-командир «Омеги» Анатолій Стрельченко дав свідчення у справі розстрілів на Майдані

10:32, 26.04.2019
Екс-командир «Омеги» Анатолій Стрельченко дав свідчення у справі розстрілів на Майдані

Анатолій Стрельченко (5 канал)

Колишній командир спецпідрозділу внутрішніх військ "Омега" дав свідчення в справі масових розстрілів протестувальників 20 лютого 2014 року. Анатолій Стрельченко як свідок розповів – кілька хвилин на 12-ту він, разом із шістьма десятками спецпризначенців, серед яких були три пари снайперів – прибув на Інститутську.

 

Про це повідомляє 5 канал.

 

Стрельченкові видали письмовий дозвіл на застосування вогнепальної зброї та наказали посилити охорону урядового кварталу, щоби не допустити туди майданівців. Зі слів колишнього керівника "Омеги", підпорядкованих йому бійців він розмістив за так званою бетонною барикадою.

 

Свої дії, стверджує колишній силовик, він координував із колишніми командиром роти "Беркут" Дмитром Садовником, який переховується від слідства в Росії, а також з Олегом Янішевським, який нині, як один із п'ятьох обвинувачених у масових вбивствах, перебуває на лаві підсудних.

 

 

 

Утім, якщо під час досудового розслідування Анатолій Стрельченко ідентифікував Янішевського на роздруківках з відео, то в судовій залі – на тому ж відео – вже не впізнав, начебто через погану якість. Адвокати та прокурори по-різному трактують свідчення Стрельченка.

 

"Десь приблизно в цьому місці ми зустрічалися з Янішевським. Але сказати, що це він, я не можу. Формений одяг схожий на його", – заявив свідок.

 

"Із показів свідка, які ми мали можливість почути, – координації не було. Він спілкувався з Янішевським понад вечір 20 лютого. Про що спілкувався? Ну, "по службі", дослівно він так і сказав", – коментує адвокат обвинувачених Стефан Решко.

 

Прокурор ГПУ Яніс Сімонов же зазначив: "Він підтвердив свої свідчення, в яких зазначав, що саме людину в синій формі, яка перебуває на бетонній барикаді, він впізнає як Янішевського. Із ним разом вдень, о 12:30, вони разом із Садовником спілкувалися щодо тієї операції, яка здійснювалася на бетонній барикаді".