Коломойський подав 5 нових позовів проти НБУ

10:07, 26.04.2019
Коломойський подав 5 нових позовів проти НБУ

19 квітня Ігор Коломойський подав 5 нових позовів до Господарського суду Києва проти Національного банку і Приватбанку.

 

Про це виданню "НВ Бізнес" стало відомо з джерел в юридичних колах. Непрямим підтвердженням є одне з проваджень в реєстрі судових рішень.

 

У позовах оскаржуються п'ять кредитних договорів і його особиста порука за ними.

 

За даними видання, перші слухання пройдуть в суді 10, 22 і 23 травня.

 

Юристи пояснюють такий хід з боку екс-власника Приватбанку бажанням підстрахувати рішення Печерського суду, яке було прийнято 20 квітня, задовольнивши позов Коломойського щодо розірвання договору особистої поруки за кредитами рефінансування, виданих Приватбанку НБУ на суму 9,2 млрд грн.

 

"Подача Ігорем Коломойським нових позовів до Господарського суду Києва про визнання недійсним його поручительства перед НБУ за кредитами рефінансування Приватбанку, серед іншого, може свідчити про обізнаність його юристів щодо відсутності правових наслідків, на які розраховував позивач при зверненні до суду", - пояснили сенс нової судової атаки в юридичній компанії Asters.

 

"І найголовніше, це може свідчити про наявність достатніх правових підстав для обов'язкового скасування рішення Печерського районного суду Києва, оголошеного 20 квітня, яким був розірваний договори особистого поручительства Ігоря Коломойського, в апеляційному порядку", - пояснили юристи.

 

Неприйняття Печерським районним судом Києва правових аргументів банку може підтверджувати нехтування правовими висновками Верховного Суду, вважають в Asters.

 

"Ці висновки є обов'язковими для застосування, наприклад, про неможливість розірвання договорів поруки з заявлених підстав. Подібні позови підлягають розгляду в порядку господарського судочинства, а відповідно Печерський суд був зобов'язаний припинити провадження у справі за позовом Коломойського", - повідомляє видання.

 

Як відомо, в грудні 2016 року уряд України за пропозицією Нацбанку й акціонерів "Приватбанку", найбільшими з яких на той час були Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов, ухвалив рішення про націоналізацію "Приватбанку".
 
Банк перейшов у державну власність, на його докапіталізацію загалом держава витратила понад 155 мільярдів гривень.
 
У вересні 2018 року Окружний адміністративний суд Києва підтвердив правомірність прийнятого Нацбанком рішення про віднесення "Приватбанку" до категорії неплатоспроможних, відхиливши позов клієнта банку.
 
Однак вже 18 квітня, перед ІІ туром виборів, той же Окружний адміністративний суд Києва задовольнив позов Ігоря Коломойського щодо неправомірності націоналізації "Приватбанку".
 
У зв'язку з цим президент України Петро Порошенко звернувся до Служби безпеки України і Генеральної прокуратури з проханням перевірити правосудність рішення Окружного адміністративного суду Києва щодо націоналізації "Приватбанку".
 
Порошенко також обговорив загрозу ренаціоналізації "Приватбанку" з держсекретарем США. Президент Петро Порошенко також попередив, що з Ігорем Коломойським планують розрахуватися "Приватбанком". Він заявив, що авантюра з "Приватбанком" загрожує Україні дефолтом і економічною кризою.
 
 
При цьому голова Окружного адміністративного суду Києва Павло Вовк у відповідь заявив, що президентові Петру Порошенку може загрожувати кримінальна відповідальність за ці його висловлювання.
 
А громадський рух "ЧЕСНО" повідомив, що судді, які визнали незаконною націоналізацію "ПриватБанку" - недоброчесні.
 
У свою чергу МВФ вважає націоналізацію "ПриватБанку" єдиним ефективним заходом щодо захисту вкладників.
 
Зауважимо, колишній міністр фінансів , а нині представник команди Зеленського Олександр Данилюк вважає, що рішення про націоналізацію "ПриватБанку" було правильним.