«Повне беззаконня»: Гонтарева про скасування націоналізації Приватбанку

10:39, 25.04.2019
«Повне беззаконня»: Гонтарева про скасування націоналізації Приватбанку

Екс-голова Національного банку України Валерія Гонтарева вважає незаконним рішення суду про незаконність націоналізації "Приватбанку".

 

Про це вона заявила в інтерв’ю "Радіо Свобода".

 

"Повне беззаконня" – заявила Гонтарева у відповідь на запитання, як вона оцінює рішення Окружного адміністративного суду Києва.

 

"У разі скасування націоналізації буде реституція (поновлення порушених майнових прав, приведення їх до стану, що існував на момент вчинення дії, якою завдано шкоду – ред.), і держава забере влиті в банк 155 мільярдів гривень, після чого банк буде негайно визнаний неплатоспроможним і буде ліквідований", – сказала екс-голова Нацбанку.

 

"Я сподіваюся, що такого сценарію ніхто не допустить, бо це просто фінансовий колапс. Тож вірю, що правда переможе", – додала Гонтарева.

 

Як відомо, в грудні 2016 року уряд України за пропозицією Нацбанку й акціонерів "Приватбанку", найбільшими з яких на той час були Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов, ухвалив рішення про націоналізацію "Приватбанку".
 
Банк перейшов у державну власність, на його докапіталізацію загалом держава витратила понад 155 мільярдів гривень.
 
У вересні 2018 року Окружний адміністративний суд Києва підтвердив правомірність прийнятого Нацбанком рішення про віднесення "Приватбанку" до категорії неплатоспроможних, відхиливши позов клієнта банку.
 
Однак вже 18 квітня, перед ІІ туром виборів, той же Окружний адміністративний суд Києва задовольнив позов Ігоря Коломойського щодо неправомірності націоналізації "Приватбанку".
 
У зв'язку з цим президент України Петро Порошенко звернувся до Служби безпеки України і Генеральної прокуратури з проханням перевірити правосудність рішення Окружного адміністративного суду Києва щодо націоналізації "Приватбанку".
 
Порошенко також обговорив загрозу ренаціоналізації "Приватбанку" з держсекретарем США. Президент Петро Порошенко також попередив, що з Ігорем Коломойським планують розрахуватися "Приватбанком". Він заявив, що авантюра з "Приватбанком" загрожує Україні дефолтом і економічною кризою.
 
 
При цьому голова Окружного адміністративного суду Києва Павло Вовк у відповідь заявив, що президентові Петру Порошенку може загрожувати кримінальна відповідальність за ці його висловлювання.
 
А громадський рух "ЧЕСНО" повідомив, що судді, які визнали незаконною націоналізацію "ПриватБанку" - недоброчесні.
 
У свою чергу МВФ вважає націоналізацію "ПриватБанку" єдиним ефективним заходом щодо захисту вкладників.
 
Зауважимо, колишній міністр фінансів , а нині представник команди Зеленського Олександр Данилюк вважає, що рішення про націоналізацію "ПриватБанку" було правильним.