Луценко визнав, що не отримував «список недоторканних» від послині США

19:36, 18.04.2019
Луценко визнав, що не отримував «список недоторканних» від послині США

(UNIAN/КОЛАЖ BBC)

Генеральний прокурор Юрій Луценко визнав, що послиня США Марі Йованович не давала йому "список недоторканних" осіб.

 

Про це він сказав інтерв’ю виданню "The Бабель".

 

"Зустріч була в ГПУ, за цим столом в січні 2017 року. Вона проходила не сам на сам. Вона була не одна, і я був не один. Пані Йованович цікавила справа Віталія Каська. Річ у тім, що пан Касько прописав в службовій квартирі маму, яка ніколи не виїжджала зі Львова, — в цьому були ознаки зловживання", - сказав Луценко.

 

Він додав, що Йованович назвала Каська видатним антикорупційним діячем, а кримінальні справи дискредитують антикорупціонерів.

 

"Я виклав деталі і пояснив, що не можу відкривати і закривати провадження за своїм бажанням. Назвав ще низку так званих антикорупціонерів, що проходять у справах. Вона сказала, що це неприпустимо, мовляв, підірве довіру до антикорупційних активістів. я взяв листочок, записав озвучені прізвища і кажу: "Диктуйте список недоторканних персон". Вона каже: "Ні, ви мене неправильно зрозуміли". я кажу: "Ні, я вас правильно зрозумів; раніше такі списки писали на Банковій, а ви пропонуєте нові списки від Танкової" (колишня назва вулиці Сікорського, де знаходиться посольство США — ред.). Зустріч закінчилася. Боюся, емоції були не дуже хороші", — сказав він.

 

Водночас речниця генпрокурора Лариса Сарган заявила про "складнощі перекладу" інтерв’ю Луценка, оскільки його слова про список "недоторканних" від Йованович сприйняли буквально, але не вловили суть.

 

"У мене достатні складні персональні відносини з пані послинею. На жаль, наші перші зустрічі (на посаді Генпрокурора — ред.) почалися з того, що пані посол ОГОЛОСИЛА мені список людей, проти яких неправильно вести кримінальні переслідування. Я сказав, що це неприпустимо. Ніхто — ні президент, при всій повазі до нього, ні парламент, ні посол не зможе зупиняти мене там, де закон передбачає кримінальне переслідування", — процитувала Луценка його речниця, опублікувавши запис інтерв'ю. 

 

Як повідомляла УМ, в інтерв'ю Hill.TV Луценко стверджував, що посол США в Україні Марі Йованович дала йому список людей, яких попросила "не переслідувати". Крім того, Луценко додав, що не отримав від американського посольства в Україні близько чотирьох мільйонів доларів, які вона повинна була виділити на його відомство.