У Росії почалося засідання суду стосовно українських військовополонених моряків

10:32, 17.04.2019
У Росії почалося засідання суду стосовно українських військовополонених моряків

(фото Роман Цимбалюк, УНІАН)

У Лефортівському суді Москви розпочалося засідання суду стосовно 24-х українських військовополонених моряків. Сьогодні їм можуть продовжити запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

 

Про це повідомляє Громадське.

 

У суді зібралися журналісти, адвокати та родичі моряків.

 

Журналістка Громадського поспілкувалася з частиною моряків перед засіданням суду. "Все буде Україна. Слава Україні", - кажуть хлопці.

 

"Дасть Бог — скоро будемо вдома", - каже капітан катера "Бердянськ" Роман Мокряк.

 

Сторона обвинувачення просить закрити засідання, наголошуючи, що під час нього буде озвучена інформація, розголошення якої може нашкодити слідству.  Сторона захисту заперечує, наголошуючи, що підстави для закриття засідання відсутні. Адвокати наполягають, що це зловживання з боку слідства і публічність процесу не зашкодить, а жодної секретної інформації в матеріалах немає.

 

Як повідомляла УМ, рідні військовополонених моряків вирушили до Москви для участі в судових засіданнях.

 

Нагадаємо, 25 листопада Росія грубо порушила міжнародні норми судноплавства, вчинивши напад в Азові на українські судна. Москва цинічно заявляє, що обстріляла українців у так званих своїх "територальних" водах, хоча насправда судна України знаходились поза межами територіальних вод окупованого Крима. Тим більше, згідно з договором України та Росії від 2003 року Азовське море є вільним для судноплавства для обох країн.
 
 
Всіх 24 захоплених у полон українських моряків ФСБ заарештували і погрожують судити за законами Росії. 7 січня Україна подала до Європейського суду з прав людини позов проти Росії через захоплення українських моряків в Азові.
 
15 січня Росія влаштувала суд за закритими дверима для захоплених в Азові українських моряків. 16 січня стало відомо, що Лефортовський суд Москви залишив у СІЗО до 24 квітня всіх 24 полонених українських моряків.
 
24 січня в ПАРЄ визнали військовополоненими захоплених в Азові українських моряків.
 
А 15 березня донька військовополоненого моряка Андрія Оприско Ольга Оприско на Радбезі ООН закликала стати на сторону захисту людяності та гідності, аби не втрачати те, що робить людей людьми.