Даррен Шпінк:Трамп – патріот і консерватор, однак ніхто не знає, хто такий Зеленський

09:11, 17.04.2019

Перемога Володимира Зеленського в першому турі президентських виборів цілком очікувано спонукала багатьох порівняти швидкий ріст його рейтингу з підйомом популістів у всьому світі.

 

Як ідеться у статті "NBC News", "видається, що Зеленський доповнює світовий тренд кандидатів і партій, які виникають нізвідки й руйнують усталену політичну систему". Однак порівняння Зеленського з американським президентом Дональдом Трампом із боку "NBC News" й інших ЗМІ зовсім не виправдане.


"Поза межами Сполучених Штатів люди здебільшого асоціюють кар’єру Трампа до Білого дому з його участю в телевізійному шоу “The Apprentice” або його будівельним бізнесом у Нью Йорку", – повідомив мені американський консультант, який працював у пов’язаних із Україною проектах протягом 15 років.

 

"Однак насправді Трамп брав доволі активну участь в американській політиці ще задовго до його балотування на посаду президента й висловлював свою позицію з низки питань, зокрема внутрішньої політики й торгівлі", – додав він.


Погляди Трампа на питання торгівлі було викладено майже за 30 років до його перемоги на виборах 2016 року в серії розгорнутих рекламних матеріалів у газетах, що попереджали про зростання дефіциту в торгівлі між Сполученими Штатами і Японією. Уже в цих публічних заявах він тренував свої риторичні здібності, закликаючи: "Оподатковуйте ці заможні країни, а не Америку. Покладіть край нашому величезному дефіциту, знизіть наші податки… Не дозвольте більше насміхатися над нашою великою країною".

 

Японці поставилися до ранніх політичних заяв Трампа так серйозно, що, згідно з повідомленнями ЗМІ, готувалися до зустрічі японського прем’єр-міністра Сіндзо Абе з американським президентом у 2017 році, вивчаючи інтерв’ю Трампа для журналу "Playboy" 1990 року, де він знову звернув увагу на питання вільної торгівлі та загрози дефіциту.


"Які позиції обстоює Зеленський? – запитав мене колишній офіцер розвідки США, повторивши занепокоєння багатьох західних дипломатів. – Якщо не брати до уваги його зв’язки з Ігорем Коломойським, якому висунуто федеральні звинувачення в суді Північного округу штату Огайо, про Зеленського нічого не відомо. Це небезпечно, зважаючи на великі обсяги допомоги й військової підтримки, яку США і країни Європи надають Києву".


На відміну від Зеленського, політичний досвід якого зводиться до зображення президента в комедійному серіалі "Слуга народу", Трамп роками намагався здобути підтримку Республіканської партії, обстоюючи свої погляди, і його виступи на конференціях консервативної політичної дії (Conservative Political Action Conference, CPAC) – низових зборах прихильників консервативної ідеології – з часом почали користуватися популярністю. Ще в 1999 році Трамп утворив пробний комітет, аби перевірити свою готовність балотуватися на посаду президента, а під час конференції CPAC 2011 року розмірковував про можливу участь у президентських виборах. Зеленський зі свого боку ніколи раніше не висловлював жодних політичних позицій, окрім як щодо вигаданих проблем України у своєму телевізійному шоу. Трамп, натомість, торкався своєї улюбленої теми – торгівлі, а також попереджав про загрозу позиціям Америки з боку світових економічних лідерів – Японії, Німеччини й Китаю – у своїх промовах на конференціях CPAC у 2013 і 2014 роках. З іншого боку, ми нічого не знаємо про переконання Зеленського, якщо не зважати на його загальні фрази про намір зосередитися на боротьбі з корупцією в разі обрання президентом.


"Американські виборці переважно розуміли, кого вони обирають, коли голосували за Трампа, – сказав мені колишній європейський дипломат. – Однак Зеленський – це табула раса. Обрання президентом коміка без будь-якого політичного досвіду чи зрозумілих поглядів у часи війни з Росією та визначальний період для України, коли вона повинна продовжувати реформи та рух у бік Заходу, може обернутися справжньою катастрофою. Якщо Зеленський стане президентом, українці жалкуватимуть про день, коли обрали його".

 

"The Wall Street Journal" виявилося одним із небагатьох західних ЗМІ, яке продемонструвало різницю між президентом Трампом і українським коміком, що став кандидатом: "Дональд Трамп, навіть попри всі свої недоліки, зосереджував свою кампанію на конкретних пропозиціях і обстоював їх у дискусіях з опонентами". Як зазначено в редакторській статті "The Wall Street Journal", українські виборці можуть усвідомити, що обрання Зеленського не варте пов’язаних із цим ризиків, якщо він навідріз відмовляється обговорювати свої переконання – чи радше їх відсутність. На думку експертів із питань України, західні столиці занепокоєні не тільки браком зрозумілих пропозицій Зеленського, а і його зв’язками з Коломойським.

 

"Важливо також пам’ятати, що президент Трамп фінансував перші етапи своєї виборчої кампанії здебільшого із власних коштів, а також був змушений мати справу з жорстким опором лідерів Консервативної партії, яких не влаштовувала його кандидатура, – розповів міжнародний спостерігач, який спостерігав за першим туром президентських виборів в Україні. – Зеленського, натомість, постійно фінансував Коломойський, і він отримував від олігарха ще й нефінансову підтримку, зокрема у вигляді позитивного висвітлення його кандидатури на каналі "1+1". Ця підтримка принесла свої плоди в рідному місті Коломойського Дніпрі, де Зеленський отримав суттєво кращий результат, ніж у західних областях країни. У Вашингтоні переймаються, що Зеленський віддаватиме борги Коломойському, якщо стане президентом".

 

Крім того, видання "The Daily Beast" повідомило, що Коломойський перебуває в центрі розслідування ФБР і його звинувачують в організації замовних убивств. Згідно з інформацією «Financial Times», «українська влада знайшла діру у звітності [“Приватбанку”, який колись належав Коломойському] розміром у 5,5 млрд доларів. Він утік до Ізраїлю після того, як судді, зокрема Великого суду Англії, заморозили його активи».
«Зважаючи, що американський уряд імовірно висуне звинувачення проти Коломойського найближчими тижнями, чи зможе Вашингтон переконати Нетаньяху – переобрання якого на посаду прем’єр-міністра багато в чому відбулося завдяки Трампу – екстрадувати Коломойського до Сполучених Штатів? – розмірковує колишній офіцер американської розвідки. – Якщо це відбудеться до виборів, це може сильно вдарити по виборчих планах Коломойського. Однак якщо це трапиться вже після потенційної перемоги Зеленського на виборах, як це вплине на відносини США з Україною? На ці питання Зеленський мусить відповісти під час дебатів, адже після років підтримки України під час президентства Порошенка Вашингтон заслуговує на хоч якусь ясність у позиціях головного претендента на президентське крісло».