Родини загиблих на Майдані просять зустрічі з Порошенком після заяви про неефективність департаменту Горбатюка

17:43, 16.04.2019
Родини загиблих на Майдані просять зустрічі з Порошенком після заяви про неефективність департаменту Горбатюка

(фото: facebook.com/pg/RG.NebesnaSotnia)

Родини загиблих на Майдані просять президента Петра Порошенка про зустріч після його слів про неефективність Департаменту спецрозслідувань Сергія Горбатюка.
 
Про це йдеться у зверненні громадської орагнізації "Родина Героїв Небесної сотні".
 
"Саме із діяльністю Департаменту спецрозслідувань, а потім Управління спецрозслідувань, потерпілі, громадськість та міжнародні організації пов’язують прогрес у розслідуванні. І відзначають у ньому важливу роль Сергія Горбатюка", - йдеться у зверненні.
 
Натомість, заявляють родини загиблих на Майдані, багато питань виникає саме до генпрокурора Юрія Луценко - "щодо забезпечення роботи Департаменту спеціальних розслідувань, його реструктуризації і фактичної ліквідації, урізання кількості слідчих".
 
"Питання викликають також заяви генерального прокурора про завершення розслідувань, які насправді ледь добігають середини, затримки із погодженням підозр із боку Генерального прокурора і його заступників. Важко пояснити відсутність уваги Генерального прокурора до вирішення питання подальшої роботи управління спецрозслідувань після втрати прокуратурою функції слідства, координації роботи процесуальних керівників", - йдеться у зверненні.
 

Родичі загиблих також заявили, що оцінка причин неефективного розслідування, дана напередодні Порошенком, "видає, щонайменше, недостатню обізнаність" щодо "реального стану справ Майдану".
 
"Нажаль, протягом всього строку президентства Вами жодного разу не проведено зустріч із потерпілими за участю їхніх представників", - кажуть в організації. 
 
"Родина Героїв Небесної сотні" направила до президента 5 прохань: 
 
1. Провести зустріч з родинами Героїв Небесної Сотні за участі їх представників - адвокатів ГО "Адвокатська дорадча група".
 
2. Ініціювати законодавче вирішення питання подальшої роботи управління спеціальних розслідувань в складі ДБР. Забезпечити сталість і незмінність слідчих груп і можливість продовження ними роботи над справами Майдану. Подати відповідний законопроект.
 
3. Сприяти створенню управління процесуальних керівників по справах Майдану для координації роботи по цих справах. Це організаційне питання повністю лежить в компетенції Генерального прокурора і блокується вже декілька місяців.
 
4. Ініціювати запропоновані громадянським суспільством зміни щодо другої хвилі судової реформи, щоб справи Майдану розглядались компетентними і доброчесними суддями, до яких буде довіра суспільства.
 
"Розслідування справ Майдану є доленосним для України і не може залежати від політичної кон’юнктури. Це дійсно справа честі, а не питання передвиборчої агітації", - йдеться в зверненні
 
Зазначається, що документ підписали голова ГО "Родина Героїв Небесної Сотні" Володимир Бондарчук, голова колегії ГО "Адвокатська дорадча група" Євгенія Закревська, голова правління ГО "Центр громадянських свобод" Олександра Матвійчук.
 
Нагадаємо, напередодні президент Петро Порошенко заявив, що причиною затягування розслідування справ Майдану є неефективна робота начальника управління спецрозслідувань Генеральної прокуратури Сергія Горбатюка.
 
Сергій Горбатюк, у свою чергу, заявив, що він говорив про проблематику розслідування справ Майдану упродовж останніх років.
 
"Про проблематику, яка супроводжує розслідування я говорив упродовж усіх цих років, у тому числі і про відповідальність і глави держави. І кожен, кого я називав, мав можливість допомогти в цьому процесі. А президент згадав про проблеми і винуватців лише під час передвиборних перегонів. У тому і вся різниця - хто коли переживає за те, щоб справи Майдану розслідувалась", - сказав Горбатюк.