Пожежа в Парижі: чому згорів дерев'яний купол Нотр-дама

15:34, 16.04.2019
Пожежа в Парижі: чому згорів дерев'яний купол Нотр-дама

Дерево, з якого були зроблені старовинні перекриття, - це спеціально оброблений морений дуб, витриманий під водою протягом декількох років: це технологія середньовіччя (фото: @edebiyatsokagi1)

Експерти у Франції пояснюють, чому згорів дерев'яний купол Собору Паризької Богоматері.
 
Як на французькому телебаченні розповів президент "Національної асоціації захисту історичних пам'яток" Олександр Гаді, "ліс", тобто старовинна дерев'яна конструкція, що підтримує дах, був оброблений усіма належними протипожежними складами. 
 
Це понад 1,5 тисячі балок, частина з яких датуються 13 століттям, передає слова спеціаліста журналіст Сергій Пархоменко.
 
Система раннього пожежного оповіщення була і працювала. Конструкція, однак, не дозволяла змонтувати там автоматичну систему протипожежного "душа".
 
Спеціальна система сигналізації і пожежного оповіщення була змонтована на будівельних лісах. 
 
Особливість їх конструкції була в тому, що вони - при вазі більше 100 тонн - ні в одній точці не торкалися стін і даху собору, щоб не створювати додаткового навантаження.
 
Окремий комп'ютер спостерігав за системою сигналізації на цих лісах.
 
Були також спеціальні правила поведінки на реставраційних роботах. Наприклад, всередину шпиля, що обрушився, мали право заходити лише 6 робочих, які пройшли спеціальний інструктаж.
 
Менше тижня тому, минулого четверга 11 квітня, - за допомогою цих лісів зняли, спустили на землю і відвезли на реставрацію дванадцять мідних скульптур апостолів, які перебували біля основи того самого шпиля в центрі даху, який тепер і обрушився.
 
Але особливість старовинного "лісу" під дахом (не плутати з будівельними лісами) полягала в тому, що дерево, з якого були зроблені ці перекриття, - це спеціально оброблений морений дуб, витриманий під водою протягом декількох років (це технологія середньовіччя).
 
Він майже "скам'янілий", дуже щільний і твердий, загоряється вкрай важко. І дуже ймовірно, що вогонь почав розгоратися десь всередині дерев'яної конструкції не кілька годин, а ще кілька днів тому. Але коли він "виліз" на поверхню, вже нічого зробити не можна було.
 
Олександр Гаді каже, що тактика пожежних була одразу розрахована на те, щоб пожертвувати палаючою дерев'яною структурою, але зберегти кам'яні конструкції, особливо аркбутани (кам'яна "повзуча" напіварка, - ред.) і контрфорси (вертикальна конструкція у вигляді висунутої назовні частини стіни, - ред.).
 
Вони міцно тримають стіни і склепіння. Тому одразу були виключені великі маси води з літаків або вертольотів, а також рясні потоки з бранспойтів (пожежний інструмент, призначений для створення щільного водяного струменя, - ред.).
 
Пожежниками використовувалася обмежена кількість води, щоб охолоджувати несучі конструкції, не руйнуючи їх, і не заливаючи звід, - нижче палаючих дерев'яних перекриттів - оскільки він міг не витримати занадто різких перепадів температури і розтріскатися.
 
Як повідомляла "УМ", Собор Паризької Богоматері загорівся ввечері понеділка, 15 квітня, близько 18.50 за місцевим часом. Під час пожежі загорілося горище будівлі, згодом обвалилися дах і шпиль Собору. Пожежу пов'язують з ремонтом, який тривав у приміщенні.
 
Уранці 16 квітня пожежу в Нотр-Дамі вдалося зупинити. Частину святинь, в тому числі терновий вінець Ісуса Христа, вдалося врятувати з палаючого Собору Паризької Богоматері.
 
Як писала "УМ", у Франції розпочато збір коштів на відновлення Нотр-Даму, а сім'я бізнесменів-мільярдерів з Франції Піно готова пожертвувати на відновлення Собору Паризької Богоматері 100 мільйонів євро