Посол Франції обурена грубим жартом політолога Березовця про пожежу в Парижі

12:09, 16.04.2019
Посол Франції обурена грубим жартом політолога Березовця про пожежу в Парижі

Ізабель Дюмон обурена жартом про пожежу в Нотр-Дам де Парі (фото: "Інформатор")

Посол Франції в Україні Ізабель Дюмон обурилася тому, як політолог, ведучий телеканалу "Прямий" Тарас Березовець пожартував про пожежу Соборі Паризької Богоматері після візиту Володимира Зеленського до Парижу.
 
"Як вам не соромно?! Ганьба", - написала Ізабель Дюмон у Twitter у відповідь на повідомлення Березовця.
 
Як відомо, Тарас Березовець раніше написав у Фейсбуку, що "Макрону дуже пощастило, що після приїзду Зеленського згорів всього лише Собор Паризької Богоматері. А міг би і Єлисейський палац спалахнути".
 
Пізніше Березовець видалив цей пост - він не вибачився за нього, але запевнив, що не хотів ображати почуття інших.
 
 
"Мій вчорашній пост щодо пожежі в Соборі Паризької Богоматері поширився як пожежа в соцмережах. Прокоментувала його і надзвичайний та повноважний посол Франції в Україні Ізабель Дюмон, у своєму Твіттері прокоментувавши його як "ганьбу". Все це вимагає пояснень із мого боку", - написав Березовець у Facebook.
 
Він зазначив, що "Велика Французька революція дарувала світові три головні цінності, свобода, рівність, братерство - саме свобода, в т.ч. свобода слова, є непорушним принципом П'ятої республіки".
 
"Скандально відоме французьке видавництво Charlie Hebdo кілька років тому стало мішенню терористичної атаки через свої неоднозначні публікації. Проте ніхто не поставив під сумнів право журналістів на свою суб'єктивну думку", - продовжив Березовець.
 

Він поцікавився: "Чим моє право як українського журналіста відрізняється від прав моїх французьких колег?".
 
"Чи був жарт за межею? Так, був. Але, відверто, чим він у принципі відрізняється від 90% жартів "95-го кварталу"?", - заявив журналіст-політтехнолог.
 
"Менше з тим, президент Франції і посол в Україні визнали можливим сісти за один стіл із людиною, який є автором багатьох жартів, за які в Європі він давно б лишився без роботи. Хіба це я називав свою країну німецькою порноакторкою і порівнював жителів Західної України з розумово неповноцінними?", - додав він.
 
 
На його думку, "скоро з цією жорсткої реальністю доведеться зіткнутися будь-кому з вас, хто посміє висловити дещицю критики на адресу пана Зеленського": мовляв, після виборів свободи слова не залишиться.
 
"Що до Паризького собору, його втрата є безумовною трагедією для світової культури - і я сумую про його втрату разом з усією французькою нацією", - заявив Березовець.
 
"Я не мав наміру образити нічиї почуття. Собор в моєму пості був усього лише невдалою метафорою, і тому я видаляю свій неоднозначний жарт із минулого поста", - додав він.
 
Як повідомляла "УМ", Собор Паризької Богоматері загорівся ввечері понеділка, 15 квітня, близько 18.50 за місцевим часом. Під час пожежі загорілося горище будівлі, згодом обвалилися дах і шпиль Собору. Пожежу пов'язують з ремонтом, який тривав у приміщенні.
 
Уранці 16 квітня пожежу в Нотр-Дамі вдалося зупинити. Частину святинь, в тому числі терновий вінець Ісуса Христа, вдалося врятувати з палаючого Собору Паризької Богоматері.
 
Як писала "УМ", у Франції розпочато збір коштів на відновлення Нотр-Даму.