Пожежа в Нотр-Дамі: терновий вінець Ісуса Христа врятували

11:14, 16.04.2019
Пожежа в Нотр-Дамі: терновий вінець Ісуса Христа врятували

Пожежа спалила багато цінностей, але найціннішу врятували (фото: @huggable_bubble)

Частину святинь, в тому числі терновий вінець Ісуса Христа, вдалося врятувати з палаючого Собору Паризької Богоматері.
 
Про це заявив ректор собору - відповідальний за богослужіння священик - Патрік Шове в ефірі Le Parisien, передає "Європейська правда".
 
"Ми врятували терновий вінець, туніку святого Людовіка. Усередині вдалося також врятувати кілька картин, але великі полотна винести було неможливо", - сказав Шове.
 
Терновий вінець, який, згідно з Євангеліями, поклали на голову Ісуса Христа перед розп'яттям, - одна із найбільших реліквій християнства.
 
Як повідомив представник пожежної служби Габріель Плюс BFMTV, наразі пожежу в середньовічному Соборі Паризької Богоматері повністю загасили. Він горів понад 12 годин.
 
фото: @Debsbee2
 
При цьому двоє поліцейських і пожежник отримали ушкодження, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на пожежну службу Парижа.
 
Проте 850-річну головну кам'яну споруду готичної будівлі, включаючи фасад і дві вежі, вдалося зберегти.
 
фото: @emmamurphyitv
 
Судячи з ранкових фотографій, загальна структура будівлі добре збереглася.
 
У нефі лежать залишки згорілих конструкцій, але хрест залишився неушкодженим.
 
фото: leparisien.fr
 
Також поки невідома доля органу, пише Heavy.com.
 
Мер Парижа Анн Ідальго повідомила, що в даху собору велика діра там, де був шпиль, але вівтар зберігся, і все не так погано, як вона боялася.
 
Периметр навколо собору досі оточений, пожежні залишаються на місці, але заявляють, що загрози повторного займання вже немає.
 
За їх словами, тепер настав час для експертизи.
 
фото: @mrsemilypeach
 
Як відомо, Собор Паризької Богоматері є пам'ятником всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. У соборі розташовувалися багато картин. Серед них так звані "травневі", тобто картини, які у XVIII столітті майже щороку замовляла корпорація ювелірів Парижа до 1 травня. Кілька картин були передані до Лувру приблизно у 1860 році.
 
Як повідомляла "УМ", Собор Паризької Богоматері загорівся ввечері понеділка, близько 18.50 за місцевим часом. Під час пожежі загорілося горище будівлі, згодом обвалилися дах і шпиль Собору. Пожежу пов'язують з ремонтом, який тривав у приміщенні.
 
Уранці 16 квітня пожежу в Нотр-Дамі вдалося зупинити.