Президент Еквадору звинуватив Джуліана Ассанжа в шпигунстві

09:19, 15.04.2019
Президент Еквадору звинуватив Джуліана Ассанжа в шпигунстві

Президент Еквадору Ленін Морено (фото з відкритих джерел)

Президент Еквадору Ленін Морено заявив, що засновник WikiLeaks Джуліан Ассанж намагався використовувати посольство країни в Лондоні як "центр для шпигунства".
 
Про це в неділю, 15 квітня, повідомило видання The Guardian.
 
За словами Морено, рішення відкликати притулок Ассанжа не було нав'язане збоку. Він також відкинув припущення, що дії проти засновника WikiLeaks проводилися в рамках угоди зі США, пов'язаної з боргом країни.
 
Президент Еквадору наголосив, що отримав письмові гарантії від Великобританії щодо дотримання прав Ассанжа.
 
Як стверджує Морено, засновника WikiLeaks не відправлять в місце, де йому може загрожувати страта.
 
Морено також висловив жаль, що Ассанж нібито використовував посольство для втручання в демократії інших країн.
 
"Ми не можемо дозволити нашому дому, дому, який відчинив свої двері, стати центром шпигунства", - зазначив він.
 
Президент Еквадору додав, що поводження Ассанжа з дипломатичним персоналом в Лондоні було "абсолютно ганебним", а будь-яка форма співіснування із засновником WikiLeaks в посольстві "була головним болем".
 
Як відомо, раніше Морено заявляв, що витурив Ассанжа за неодноразові порушення міжнародних конвенцій і договору про проживання.
 
Нагадаємо, 11квітня Джуліан Ассанж був заарештований поліцією Лондона одразу після того, як Еквадор після 7 років скасував рішення про надання йому політичного притулку.
 
Ассанж перебувавав  у посольстві Еквадору від 2012 року. Перед цим суд Британії ухвалив рішення про його екстрадицію до Швеції, де Ассанжа звинувачують у злочинах сексуального характеру. 
 
Швеція згодом зняла звинувачення з Джуліана Ассанжа, проте в Британії його все ще вважають винним у порушенні умов умовно-дострокового звільнення.
 
Засновник WikiLeaks вважає, що справа проти нього сфабрикована і побоюється, що його екстрадують до США, де йому загрожує довічне ув'язнення за публікацію в WikiLeaks секретних документів американського уряду.
 
Америка оголосила Ассанжа ворогом держави нарівні з "Аль-Каїдою" і "Талібаном".