Черкаси ризикують повторити сміттєву долю Львова

16:24, 08.04.2019
Черкаси ризикують повторити сміттєву долю Львова

(фото: Громадське)

У Черкасах місцеве сміттєзвалище виявилося переповненим. Проте поки ні сміттєпереробний завод, ні нове сміттєзвалище місту не світять. Отож в Черкас є шанс повторити сміттєву долю Львова.
 
Про це інформує "Громадське ТБ: Черкаси".
 
На шести гектарах черкаського сміттєзвалища - майже 7,5 мільйонів кубічних метрів сміття. Черкащанам цієї проблеми не видно, адже звалище розташоване за десятки кілометрів від Черкас - у лісі біля приміського села Геронимівки. 
 
Заступник міського голови Ігор Волошин каже, що проблема справді є - рівень ущільненого сміття перевищує висоту дамби полігону на 11 метрів. Це може призвести до пожежі, загасити яку майже неможливо.
 
За його словами, щоб хоч трохи продовжити життя сміттєзвалища у 2017 році у міській раді розробили проект, за яким мають укріпити південно-західну частину полігону та збільшити висоту підпірної стіни. Роботи виконуватиме підприємство "Черкасиміськбуд". 
 
Аби укріпити полігон, потрібно три мільйони гривень. Але 21 березня 2019-го року депутати міської ради на сесії виділили на це лише 1,9 мільйонів гривень.
 
 
Цієї суми недостатньо, каже директор департаменту ЖКГ Андрій Наумчук. Щоб завершити роботи, треба відкоригувати проект та провести нові торги.
 
"Укріплення дозволить використовувати полігон два роки. Але постійно укріплювати його вже не можна буде. Думаю, це останнє, що можна зробити зі старим полігоном. Його необхідно закривати і робити там рекультивацію", - каже Андрій Наумчук.  І додає, треба будувати новий сміттєвий полігон у Черкасах  якомога швидше.
 
"Я сподіваюся, що у цьому році ми завершимо укріплення старого полігону і в наступному будувати новий. Якщо зараз не вирішити питання із його будівництвом, місто може повторити долю Львова", - наголошує Андрій Наумчук.
 
Будівництво сміттєзвалища затвердили у бюджеті розвитку ще 2015-го року. А в 2017-му департамент архітектури провів публічні торги на будівництво першої черги сміттєзвалища. Але пізніше тендер на 48 мільйонів гривень скасували. Бо у міської ради не було на це грошей. З тієї ж причини скасували торги на проекти другої та третьої черг. Їхня сумарна вартість - 1,7 мільйона гривень.
 
У 2018-ому році розробили проектну документацію на першу чергу та отримали позитивний експертний звіт. Але в березні 2019-го року депутати не підтримали пропозицію департаменту архітектури і не виділили майже 70 мільйонів на будівництво нового полігону.
 
Заступник черкаського міського голови Ігор Волошин каже: якщо за перше півріччя у міському бюджеті залишаться гроші, департамент архітектури та містобудування знову запропонує включити об’єкт у видатки бюджету розвитку на 2019-ий рік. Якщо депутати внесуть зміни до міського бюджету, підрядник розпочне будувати нове сміттєзвалище. 
 
Але зведення полігону - справа не швидка. На це потрібно не менше, ніж 21 місяць.
 
Як зазначає директор департаменту архітектури та містобудування Артур Савін, через нові правила проектування полігонів об’єкт повторно проходитиме комплексний висновок від Міністерства екології. Отож новий полігон у кращому разі з’явиться не раніше 2021-го року.
 
Вирішити проблему зі сміттям у Черкасах могли б сміттєпереробні заводи. Збудувати їх бажають кілька інвесторів, зокрема, міська влада підписала з компанією ТОВ "Еко-Баік" інвестиційний договір на таке будівництво. Але, як уточнює директор товариства Андрій Богоявленський, через пізнє підписання такого договору "ми не змогли відповідати графікам освоєння грошей, які запропонував арабський фонд, який дає нам гроші".Тож договір було розірвано. Однак в "Еко-Баік" від ідеї не відмовляються. 
 
"Ближче до осені підніматимемо питання, чи бажає місто дійсно мати підприємство з переробки сміття. Якщо так - відновлюватимемо інвестиційний договір", - заявляє Андрій Богоявленський.
 
Окрім ТОВ "Еко-Баік", Черкаська міська рада у 2017-ому році співпрацювала з французькими компаніями "BETEN Ingénierie" та "Syvedac". Перша досліджувала черкаське сміття та радила, як покращити управління відходами. Друга виділила 18 тисяч євро на просвітницькі уроки про поводження зі сміттям у садочках та школах, контейнери для компостування у парках і контейнери для небезпечних відходів біля міськради.
 
У 2018-ому році міська рада заговорила про можливе будівництво сміттєпереробного заводу компанією "Suez". Але далі анонсів справа не дійшла. 
Із 2016-го року озвучує намір побудувати сміттєпереробний завод і ТОВ "Еко-Че". Його директор Анатолій Прокопов шукає гроші на проект в американському інвестиційному фонді. 
 
"Представники фонду найближчим часом на кредитній раді вирішать, чи фінансуватимуть наш проект, на який треба 20 мільйонів євро. Коли підприємство отримає фінансування, завод запрацює через рік. Саме стільки часу треба для його будівництва", - каже Анатолій Прокопов. Прокопов каже, що його підприємство має усі дозвільні документи, аби розпочати будівництво: поштову адресу, містобудівні умови й обмеження, дозвіл на початок робіт.
 
На головне запитання, де ж завод братиме сміття, Анатолій Прокопов відповів, що у підприємців. У яких саме -  незрозуміло, адже всі черкаські відходи належать місту.
Відсортоване сміття, за його словами, забиратимуть Гостомельський склозавод, Житомирський картонний комбінат, цементні заводи. З ними ТОВ "Еко-Че" вже нібито уклало договори про співпрацю.
 
Також "Еко-Че" підписало договори із фірмами "Теchnics" та "Marangoni", щоб вони виготовили обладнання. "Теchnics" надасть обладнання, яке сортуватиме сміття, а обладнання "Marangoni" його перероблятиме.
 
Правда, хоча будівництво ще не почалося, Держгеокадастр у Черкаській області відсудив у "Еко-Че" 750 тисяч гривень. За втрати сільськогосподарського виробництва через зміну цільового призначення восьми гектарів землі, на яких мають збудувати сміттєпереробний завод.
 
І поки в Черкасах втретє збираються укріплювати старе сміттєзвалище, а будівництвом заводів і не пахне, поблизу Харкова, у місті Дергачі, будують комплекс з утилізації твердих побутових відходів, завершити який мають наприкінці цього року. Світовий банк інвестував у нього 44 мільйони доларів.
 
Як писала "УМ", у Черкасах медики не впізнали мера і вимагали в нього благодійний внесок.