Світовий банк найближчі п'ять років очолюватиме прибічник Дональда Трампа

21:32, 08.04.2019
Світовий банк найближчі п'ять років очолюватиме прибічник Дональда Трампа

Девід Мелпасс.

Девіда Мелпасса офіційно затверджено на посаді 13-го голови Світового банку, повідомляє Бі-Бі-Сі.
 
 
Його кандидатуру на цей пост Президент США Дональд Трамп назвав ще в лютому. За неписаною традицією, представник США очолює Світовий банк, тоді як європейці обіймають посаду керівника МВФ, а японці — керівну посаду в Азійському банку розвитку. 
 
 
63-річний Девід Мелпасс був старшим економічним радником Трампа під час ви­борчої кампанії 2016 року. До призначення на посаду голови Світового банку Мелпасс обіймав посаду заступника міністра фінансів США з міжнародних відносин.
 
До роботи у Світовому банку він стане 9 квітня. Термін перебування на посаді — 5 років.
 
Його призначення викликало суперечки, оскільки існують побоювання, що пан Мелпасс, відомий критик банку, може звузити його роль. Сам він заявив, що призначення на цю посаду є честю для нього.
 
«Наша ціль двояка — зниження бідності і розширення процвітання, вона є, як ніколи, актуальною», — заявив він.
 
Раніше Девід Мелпасс, який працював в інвестиційному банку Bear Sterns, критикував Світовий банк разом з іншими міжнародними фінансовими інституціями, включно з МВФ. Як відзначає бізнес-кореспондент Бі-Бі-Сі у Нью-Йорку Мішель Флорі, раніше Девід Мелпасс називав Світовий банк надто громіздким.
 
Він також казав, що варто менше позичати країнам із середнім доходом на душу населення, таким як Китай, які й самі є достатньо фінансово міцними. Проте з часу, коли його кандидатуру було висунуто на посаду голови банку, риторика Девіда Мелпасса дещо пом’якшилася. Очікується, що давній критик Світового банку на посаді голови може звузити його діяльність до надання позик лише найбіднішим країнам. Він уже виступив за припинення кредитування Китаю, який, на думку Девіда Мелпасса, є надто багатим, аби претендувати на це.
 
Минулого року він був учасником переговорів щодо пакета реформ кредитної політики Світового банку. Тоді США погодилися підтримати план акціонерів щодо збільшення активів Світового банку на 13 млрд. доларів за умови, що банк звузить позичання і зосередиться на допомозі бідним країнам.
 
Ця реформа передбачала, що країни з середнім рівнем доходів мають більше звертатися по кредити у приватний сектор. Крім того, було обмежено і зростання зарплат працівників Світового банку.
 
За понад 26 років співпраці Світового банку з Україною загальна сума кредитів сягнула майже 12 млрд. доларів у рамках приблизно 70 проектів. Нині портфель проектів Світового банку в Україні складається з восьми інвестиційних проектів загальною сумою близько 2,5 млрд. доларів США та однієї гарантії на 500 млн. доларів.
 
Вартість позик від Світового банку, МВФ, ЄБРР та ЄС для України є на порядок нижчою, ніж на світових фінансових ринках. Світовий банк є також укладачем рейтингу Doing Business (рейтинг сприяння веденню бізнесу), в якому торік Україна посіла 71-ше місце серед 190 країн. Це на п’ять позицій вище, ніж за рік до цього.