Супрун порадила, як пережити вибори спостерігачам та членам виворчих дільниць

12:36, 30.03.2019
Супрун порадила, як пережити вибори спостерігачам та членам виворчих дільниць

Завтра, поки в соцмережах та на вулицях багато людей очікуватимуть результатів та перейматимуться, члени виборчих комісій, спостерігачі та команди екзит-полів працюватимуть з ранку до глибокої ночі.

 

В.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун зібрала поради, які допоможуть витримати добу, в якій мало сну, свіжого повітря та руху, зате багато людей і значна потреба в концентрації уваги:

 

-  Візьміть їжу. Замовити піцу — не варіант. Вона суха, малопоживна, вам хотітиметься ще. Гризти печиво — те саме. Вам потрібні поживні речовини, а не просто калорії. Тому в день виборів стануть в пригоді яблука, банани, курага, чорнослив та мандарини. На відміну від солодощів, в цих продуктах крім цукрів є клітковина, вітаміни та мікроелементи.

Але зважайте: самими лише вуглеводами не обійтися. Від солодкого ви швидко зголоднієте (так діє гормон інсулін) та захочете спати (це через брак нейропептиду орексину). Врятувати вас може білкова їжа: омлет, горіхи, сир, м’ясо. Вона дасть мікроелементи та підніме рівень орексину. 

 

- Пийте воду. Наша улюблена порада завжди доречна. Якщо ви відчуваєте сухість в роті, невелике запаморочення чи втому — скоріш за все це спрага. Поїли солодкого? Сухе повітря? В голові туман? Багато розмовляєте? Немає часу випити кави? Випийте звичайної води. Орієнтуйтеся на 3 літри для однієї людини, без урахування чаю та кави.

 

Візьміть зубну щітку та пасту. Можливо, відчуття чистих зубів і доглянутості допоможе вам почуватися “свіжіше” чи стане на заваді некорисним перекусам. 

 

- Мийте руки і візьміть рушничок. Ще одна порада на всі часи. Контакт із бюлетенями та великою кількістю людей лишають на руках бруд, бактерій і віруси, а знервованість і багато кави роблять долоні пітливими. Вирішать це 20 секунд миття рук теплою водою і милом. Сушити ж руки краще власним рушником, та й навряд чи на дільницях будуть паперові серветки. До того ж антибактеріальні спреї і серветки не очищують нормально руки, а в фільтрах сушарок для рук може бути повно бактерій. Тому краще візьміть свої мило та рушник. 

 

- Візьміть сухі та вологі серветки. Подбайте про свій комфорт і гігієну.

 

- Робіть присідання чи просто вставайте і розтягуйтеся час від часу. Якщо багато сидіти чи стояти, то рано чи пізно все почне боліти. Ми розуміємо, що ви прийшли на відповідальну роботу, а не в спортзал, але впевнені, що у вас знайдеться одна хвилина — поки гріється вода на чай, поки рухається черга в туалет — зробити 20 присідань та запобігти застою крові у венах і болю в попереку. 

 

- Провітрюйте дільницю. На ній постійно багато людей, тому кисень швидко витрачається. Брак кисню і надлишок вуглекислого газу призводять до сонливості та браку уваги. Відчиняйте вікна повністю, коли провітрюєте, і зачиняйте їх згодом. Це найефективніший спосіб.

 

- Ходіть, а не стійте. Робота м’язів допомагає крові рухатися по венах. Якщо ж стояти на місці, венозна кров застоюється, тисне на клапани вен — людям із варикозним розширенням вен знайоме це відчуття. Тому шукайте нагоди встати і походити.

 

- Привітайтеся з колегами за руку і посміхайтеся. Вам разом працювати майже добу. Рукостискання, тобто контакт, викликає виділення знайомого нам нейромедіатору окситоцину. Він допоможе вам відчути один до одного довіру.

 

- Візьміть аптечку. Сподіваємося, вибори пройдуть без інцидентів, але не виключено, що хтось із комісії чи виборців поріже пальця папером, чи в когось підніметься температура, заболить голова, або людина знепритомніє через брак кисню. До цього треба бути готовим.

 

- Змінний і теплий одяг. Що більше ви будете хотіти спати, то сильніше будете мерзнути. Коли тіло потребує сну, то меншає гормонів щитоподібної залози, зростає рівень мелатоніну, а рівень гормону стресу і бойової готовності кортизолу сходить нанівець. Тож температура тіла дещо знизиться, а вам може знадобитися светр.